Tre terminer är bättre än två

Heltidsstudier vid högskolor måste börja behandlas som sådana och högre krav måste ställas på oss studenter. Det är dags att införa tre terminer, skriver Adam Altmejd, student, Handelshögskolan i Stockholm.

Under strecket
Publicerad

Studenter i biblioteket på Stockholms universitet.

Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX
Annons

Tidigare i sommar har det skrivits mycket om kvalitetsbrist i den svenska högskolan och hur högre krav måste ställas på studenterna. Högskolestudier är en heltidssysselsättning och borde behandlas som en sådan. Som tidigare skrivits (
Brännpunkt 22/7) borde en heltidsstudent lägga i genomsnittligen 40 och inte som i dag 20–27 timmar i veckan på sina studier. Det är lika orimligt att studenten kan ha upp till 3 månader långt sommarlov under vilket hon eller han måste hitta ett jobb, läsa strökurser eller flytta hem till föräldrarna för att klara sin ekonomi.

Universitetsstudier verkar för de flesta vara allt annat än en heltidssysselsättning i Sverige i dag. Det är då föga förvånande att studenter inte är nöjda med sin utbildning. Heltidsstudier vid högskolor måste börja behandlas som sådana och högre krav måste ställas på oss studenter.

Annons
Annons
Annons