Annons

De osannolika systrarna SoongTre systrar som tog plats i maktens centrum

May-ling, Ei-ling och Ching-ling fotograferade 1942.
May-ling, Ei-ling och Ching-ling fotograferade 1942. Foto: TT

Genom att gifta sig med inflytelserika män fick de tillträde till det politiska spelet. Och på så sätt kom de tre systrarna Soong att spela en avgörande roll i det moderna Kinas och Taiwans tillblivelse. Under några decennier befann de sig i maktens absoluta centrum.

Under strecket
Publicerad

Jung Chang.

Foto: Ben Gold

De tre systrarna Soong är älskade och hatade än i dag i Asien. ”En älskade pengar, en makt och en sitt land”, heter det i ett modernt kinesiskt talesätt. Det är en förminskande beskrivning av tre stora politiska begåvningar. Ei-ling, Ching-ling och May-ling Soong föddes vid förra sekelskiftet i en förmögen, kristen och progressiv familj i Shanghai. Som barn skickades de till USA för studier, vilket var ytterst ovanligt. När de återvände, talade de flytande engelska, besatt världsvana och visste att klä sig i det senaste modet: de hade en kosmopolitisk aura som kändes exotisk.

I biografin ”De osannolika systrarna Soong” skildrar den kinesisk-brittiska författaren Jung Chang de tre systrarnas liv. Hon visar hur äktenskapen gav dem en plattform att agera ifrån; systrarna hade turen att gifta sig med män som uppskattade starka och självständiga kvinnor.

Annons
Annons
Annons