Annons
X
Annons
X

Tre svenskar avvisade från Israel

En grupp svenskar som var på väg till Israel för en studieresa med ett fredsprojekt stoppades på flygplatsen i Tel Aviv i fredags.

Tre personer med palestinsk bakgrund förhördes i åtta timmar innan de avvisades – men de fyra med judisk bakgrund släpptes in.

– Det är ren och skär rasism, säger Salam Abu-Iseifan, som tvingades åka hem igen.

På Ben Guiron-flygplatsen togs Salam Abu-Iseifan och tre av de andra i gruppen från fredsprojektet ”Låt oss leva i fred” åt sidan.

Efter några snabba kontrollfrågor fördes de till ett förhörsrum där de en och en hördes i omgångar i över åtta timmar.

De fick inte veta om de förhördes av polisen, tullen eller säkerhetstjänsten.

Annons
X

– Till slut fick vi beskedet att vi skulle avvisas nästa dag. Sedan fördes vi i en bil till ett spartanskt häkte, säger Salam Abu-Iseifan.

Abu-Iseifan säger att de aldrig fick veta anledningen till att de var tvungna att lämna landet.

– ”For security reasons” sa de bara, säger hon.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det var ren och skär rasism.

  De tre kvinnorna tvingades vänta i förvar från klockan ett på torsdagseftermiddagen tills fredag morgon då de kördes direkt till ett flygplan mot Riga. De fick inte tillbaka sina pass innan flygresan hem påbörjats.

  Projektet ”Låt oss tala om fred” är ett samarbete mellan Palestinska Föreningen i Stockholm och Judar för fred mellan Israel och Palestina.

  Tigran Feiler satt i samma förhör som kvinnorna, men han släpptes senare in i landet tillsammans med ytterligare tre personer med judisk bakgrund. Feiler tvingades dock skriva på en deklaration om att han inte skulle besöka palestinska områden. Han avkrävdes också ungefär 10 000 kronor i deposition, pengar som han får tillbaka när han reser hem om han ”hållit vad han lovat”.

  – Det säger en hel del om Israels politik att att vi blev så förnedrande behandlade och att de med palestinsk bakgrund blev avvisade. De är inte intresserade av möten över gränser och vill förhindra en fredlig samexistens, säger Tigran Feiler.

  Svenska UD känner till fallet.

  – Gruppen hörde av sig till den svenska ambassaden i Israel, som i sin tur hörde av sig till israeliska UD för att få höra vllka skälen var till att svenskarna avvisades. Men UD var inte insatta i ärendet eftersom flygplatssäkerheten fungerar som en egen myndighet och får fatta egna beslut av det här slaget, säger Tobias Nilsson på UD:s pressjour.

  UD vidtar för närvarande inte några åtgärder.

  – Eventuellt kan vi fortsätta att jobba med det här nästa vecka, förutsatt att gruppen hört av sig.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X