Annons
X
Annons
X

Tre städer – tre budgetar

Som student kan det vara svårt att få ihop ekonomin och förutsättningarna skiljer sig beroende på var man pluggar. SvD:s Annika Wilhelmson tipsar om hur du klarar dig på CSN-pengarna i tre studentstäder.

(uppdaterad)

Lund

Bli kårmedlem. Som student i Lund kliver du in i en bubbla där allt är anpassat till en studentekonomi. Se till att gå med i Studentlund, de få hundralappar det kostar får du snabbt igen.

Ät lunch och middag på nation. Lunch på nation kostar 30 kronor. Du får dock räkna med att få stå i kö i en halvtimme så ta reda på vilka nationer som är mindre heta för tillfället. Har du ont om tid så finns det falafelrullar för 30 kronor i vartannat gathörn.

Annons
X

Även middag serveras på nationer, för 40 kronor får man mat och ofta något slags underhållning i form av frågesport eller fotboll på storskärm. Öl kostar mellan 20 och 30 kronor.

Träna på Gerdahallen. Träna gör du billigast på Gerdahallen. För 420 kronor per termin kan du gå på så många gympa-, yoga- eller afropass du vill och för 770 kronor får du även tillgång till gymmet.

Bostad är ganska dyrt. Det som kostar i Lund är möjligen bostad. Även de flesta korridorrum kostar mellan 3000 och 4000 kronor och som ny student får man ta det man får.

Sundsvall

Bostäder är billiga. Kommunen erbjuder alla studenter bostadsgaranti och för omkring 2000 kronor får man ett rum i en delad lägenhet, el och internet inkluderat. Vill du ha egen lägenhet får du räkna med en tusenlapp till, minst.

Ta med matlåda. Lunch på skolan kostar kring 70 kronor, med studentrabatt. Det är en god idé att investera i ett gäng matlådor och ta med egenlagad mat till plugget.

Träna är billigt. Sundsvall har goda träningsmöjligheter. Bakom universitetet ligger Himlabadet som låter studenter simma i den vanliga bassängen för endast 35 kronor. Vintertid finns spår för längdskidåkning som prepareras så gott som dagligen. För 350 kronor får du åka hur många gånger du vill under en säsong. Det finns också gott om skog och friluftsliv kring stan.

Få billiga aktiviteter. Sundsvall har ett kårhus som har en och annan aktivitet och klubb två dagar i veckan. En extra avgift på 50 kronor när du betalar för kårmedlemskapet ger dig gratis inträde hela terminen. Öl kostar omkring 25 kronor. I övrigt finns det få aktiviteter för en studentbudget i Sundsvall.

Stockholm

Boende är dyrt… Som ny student blir det svårt att få ett studentrum. Blockets andrahandshyror är både höga och du får slåss om dem med många andra bostadslösa. Även som inneboende är det vanligt med hyror kring 5000 kronor.

...likaså transport. Att ta sig runt i storstaden kostar också en del, något man kommer undan gratis i både Lund och Sundsvall då avstånden är korta. Med studentrabatt kostar SL-kortet 560 kronor i månaden.

Ta med matlåda. Lunch på universitetet kostar runt 60 kronor. Matlådor är en god idé i Stockholm som man kan spara hundralappar på varje vecka.

Öl på studentpub eller Fridhemsplan. Stockholm har också några studentpubar med billig öl. Och det finns även ett stort utbud av sunkiga barer som har öl för 30 kronor. Hitta din favorit kring Fridhemsplan eller Medborgarplatsen.

Träningsutbudet är stort men det kostar. Stockholm har ett stort utbud av gym och flera av dem erbjuder studentrabatt på medlemskortet. Fråga i kassan där du vill träna. På studentområdet Lappkärrsberget finns ett litet gym som endast kostar 250 kronor per termin, men du måste bo där och du får vad du betalar för.

LÄS MER:
Ladda ner hela Högskoleguiden här

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X