Testa att bjuda på pizza som dessert

Recepten är hämtade ur kokboken Plåtmat: Grönt i en långpanna.
Recepten är hämtade ur kokboken Plåtmat: Grönt i en långpanna. Foto: Julia Tuvesson

Gröna rätter som enkelt och smidigt tillagas i en långpanna. Recepten är hämtade ur Plåtmat: Grönt i en långpanna av Julia Tuvesson.

Under strecket
SvD
Publicerad
Julia Tuvesson
Foto: Julia Tuvesson
Julia Tuvesson
Foto: Julia Tuvesson
Julia Tuvesson
Foto: Julia Tuvesson
Recepten är hämtade ur Plåtmat: Grönt i en långpanna av Julia Tuvesson. Norstedts.

Recepten är hämtade ur Plåtmat: Grönt i en långpanna av Julia Tuvesson. Norstedts.

Annons
Julia Tuvesson
Foto: Julia Tuvesson

Gratinerade färskpotatisnachos med dill, crème fraiche, lök och tångcaviar

Foto: Julia Tuvesson

4-6 portioner

  • 700–800 g färskpotatis
  • Olivolja
  • 1 dl riven prästost eller annan god smakrik ost
  • Salt och svartpeppar

Topping

  • 1 dl crème fraiche
  • 60 g svart eller röd tångcaviar (ca 1/2 burk)
  • 1/2 dl finhackad gräslök
  • 1/2 dl finhackad dill
  • 5 rädisor, tunt skivade
  • 1 liten rödlök, finhackad
  • Citronklyftor
  • Svartpeppar

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj potatisen och dela den i halvcentimetertjocka skivor. Lägg skivorna på en klädd plåt, helst utan att de snuddar vid varandra. Ha på olivolja, salt och peppar och rosta i den övre delen av ugnen 15 minuter. Ta ut plåten och vänd på potatisen. Strö över osten, sätt ugnen på grilleffekt och ställ in plåten i ugnen igen. Låt osten smälta och få färg, det tar ca 5 minuter.

2. Topping: Ta ut plåten och toppa med creÌme fraiche, tångcaviar, gräslök, dill, rädisor, rödlök, citronklyftor och peppar. Servera genast!

Annons
Annons
Julia Tuvesson
Foto: Julia Tuvesson
Julia Tuvesson
Foto: Julia Tuvesson
Recepten är hämtade ur Plåtmat: Grönt i en långpanna av Julia Tuvesson. Norstedts.

Recepten är hämtade ur Plåtmat: Grönt i en långpanna av Julia Tuvesson. Norstedts.

Bakad vitkål med chili- och sojasmör, limemajonnäs och matvete

Foto: Julia Tuvesson

4–6 portioner

  • 1 medelstort färskt vitkålshuvud, ca 1–1 1/2 kg
  • 2 msk rapsolja
  • Salt och svartpeppar
  • Chili- och sojasmör
  • 75 g smör
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 1 liten röd chili, finhackad
  • 2 tsk finhackad ingefära
  • 2 tsk japansk soja
  • 1/2 lime, saft

Limemajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 1/2 lime, saft och zest
  • Salt och svartpeppar

Topping

  • 2 dl kokt matvete
  • 1/2–1 dl finhackade, rostade och saltade jordnötter
  • 1 lime, i klyftor
  • 2 salladslökar, grovhackade

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela kålen i klyftor eller centimetertjocka skivor. Lägg på en klädd plåt och ringla över oljan. Salta och peppra. Rosta i den nedre delen av ugnen i 20–30 minuter tills kålen har mjuknat och fått lite färg. Hur lång tid det tar beror på hur stora klyftor du har skurit.

2. Gör såserna: Smält smöret till chili‧- och sojasmöret i en kastrull. Blanda i övriga ingredienser. Blanda majonnäsen med limesaft, limezest samt salt och peppar. Låt stå kallt till servering.

3. Toppa kålen med matvete, nötter, lime och salladslök. Servera med chilismör och limemajonnäs.

Snabb dessertpizza med hasselnötskräm och jordgubbar

Foto: Julia Tuvesson

Jordgubbarna går att byta ut mot vilka andra bär eller frukt som helst.

6 portioner

  • 1 paket färsk smördeg á 250 g eller 200 g tinade smördegsrutor

Sås

  • 1 dl Nutella
  • 150 g mascarpone

Topping

  • 500 g jordgubbar, tunt skivade
  • 1/2–1 dl rostad flagad mandel

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ut smördegen på en klädd plåt och baka högt upp i ugnen tills den är gyllene, ca 15 minuter.

2. Blanda Nutella och mascarpone.

3. Låt smördegen svalna en aning. Bred på ett rikligt lager Nutellakräm över smördegen. Toppa med jordgubbar och mandel.

Recepten är hämtade ur Plåtmat: Grönt i en långpanna av Julia Tuvesson. Norstedts.
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons