Tre skojiga semmelrecept
Det är goda tider för semmelälskare. Här bjuder Johanna Westman på tre smaskiga semmelsmakande recept - fast i form av plättar, gröt och shake.
Plättlätta semlor
Ingredienser
(Cirka 6 portioner)
3 dl mjöl
1 nypa salt
1 msk strösocker
½ tsk kardemummakärnor
5 dl mjölk
3 ägg
50 g smör + 2 msk till stekning
Fyllning
200 g mandelmassa
Cirka ½ dl mjölk
2 ½ dl grädde
1 msk florsocker
2–3 msk rostade mandelspån
Du behöver
Mortel, 2 bunkar, måttsats, ballongvisp, liten kastrull, plättpanna, stekspade och ett rivjärn.
Gör så här
1. Mortla kardemumman. Lägg smöret i kastrullen och smält på medelstark värme. Ställ åt sidan. Blanda mjöl, kardemumma, salt och socker i en bunke. Häll i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken, äggen och det smälta smöret.
2. Hetta upp plättpannan och lägg i en matsked smör, fördela smöret i alla rundlarna. Stek tunna plättar av smeten.
3. Riv mandelmassan och blanda den med mjölk till en slät kräm som är lätt att bre på plättarna.
4. Vispa grädden.
5. Varva plättar och mandelmassekräm. Avsluta med grädde och rostade mandelspån på toppen. Sikta över lite florsocker.
Semmelgröt
Ingredienser
(2 portioner)
1 dl havregryn
2 dl vatten
½ tsk kardemummakärnor
1 nypa salt
2 msk mandelsmör
2 msk rostade mandelspån
Cirka 3 dl mandelmjölk
Du behöver
2 kastruller, träsked och en måttsats.
Gör så här
1. Mortla kardemummakärnor. Värm upp en kastrull och lägg i havregryn. Rosta dem i någon minut så de får lite färg. Häll på vatten, salt och kardemumma. Låt gröten koka i 3–5 minuter medan du rör om.
2. Värm upp mandelmjölken i en annan kastrull.
3. Lägg upp gröt i tallrikar och toppa med mandelsmör, varm mandelmjölk och rostade mandelspån.
Semmelmilkshake
Ingredienser
(Till 2 stora glas)
1 semla
½ l vaniljglass
2 dl vispgrädde
1–2 dl mjölk
Eventuellt lite florsocker
Du behöver
Stavmixer
2 bunkar
Ballongvisp
Gör så här
1. Ta locket från semlan och dela det i mitten. Det går fint att använda en dagsgammal semla men då är det bäst att ta bort grädden innan du mixar den.
2. Mixa semlan med glass och mjölk till en slät och drickbar smet. Fördela
i glas. Vispa grädden fluffig och toppa milkshaken med grädde.
3. Stick ned locken och sikta gärna över lite florsocker.
Testa SvD Junior