Tre skojiga semmelrecept

Det är goda tider för semmelälskare. Här bjuder Johanna Westman på tre smaskiga semmelsmakande recept - fast i form av plättar, gröt och shake.

Under strecket
Publicerad

Winston, 9, och Alex, 9, testar att laga några semmelrecept tillsammans med kokboksförfattaren Johanna Westman.

Foto: Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette

Winston, 9, och Alex, 9, testar att laga några semmelrecept tillsammans med kokboksförfattaren Johanna Westman.

Foto: Ulrika Pousette
Winston, 9, och Alex, 9, testar att laga några semmelrecept tillsammans med kokboksförfattaren Johanna Westman.
Winston, 9, och Alex, 9, testar att laga några semmelrecept tillsammans med kokboksförfattaren Johanna Westman. Foto: Ulrika Pousette

Plättlätta semlor

Ingredienser

(Cirka 6 portioner)

3 dl mjöl

1 nypa salt

1 msk strösocker

½ tsk kardemummakärnor

5 dl mjölk

3 ägg

50 g smör + 2 msk till stekning

Fyllning

200 g mandelmassa

Cirka ½ dl mjölk

2 ½ dl grädde

1 msk florsocker

2–3 msk rostade mandelspån

Du behöver

Mortel, 2 bunkar, måttsats, ballongvisp, liten kastrull, plättpanna, stekspade och ett rivjärn.

Gör så här

1. Mortla kardemumman. Lägg smöret i kastrullen och smält på medelstark värme. Ställ åt sidan. Blanda mjöl, kardemumma, salt och socker i en bunke. Häll i hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Vispa i resten av mjölken, äggen och det smälta smöret.

2. Hetta upp plättpannan och lägg i en matsked smör, fördela smöret i alla rundlarna. Stek tunna plättar av smeten.

3. Riv mandelmassan och blanda den med mjölk till en slät kräm som är lätt att bre på plättarna.

Foto: Ulrika Pousette
Foto: Ulrika Pousette

4. Vispa grädden.

5. Varva plättar och mandelmassekräm. Avsluta med grädde och rostade mandelspån på toppen. Sikta över lite florsocker.

Foto: Ulrika Pousette

Semmelgröt

Ingredienser

(2 portioner)

1 dl havregryn

2 dl vatten

½ tsk kardemummakärnor

1 nypa salt

2 msk mandelsmör

2 msk rostade mandelspån

Cirka 3 dl mandelmjölk

Du behöver

2 kastruller, träsked och en måttsats.

Gör så här

1. Mortla kardemummakärnor. Värm upp en kastrull och lägg i havregryn. Rosta dem i någon minut så de får lite färg. Häll på vatten, salt och kardemumma. Låt gröten koka i 3–5 minuter medan du rör om.

2. Värm upp mandelmjölken i en annan kastrull.

3. Lägg upp gröt i tallrikar och toppa med mandelsmör, varm mandelmjölk och rostade mandelspån.

Foto: Ulrika Pousette

Semmelmilkshake

Ingredienser

(Till 2 stora glas)

1 semla

½ l vaniljglass

2 dl vispgrädde

1–2 dl mjölk

Eventuellt lite florsocker

Du behöver

Stavmixer

2 bunkar

Ballongvisp

Gör så här

1. Ta locket från semlan och dela det i mitten. Det går fint att använda en dagsgammal semla men då är det bäst att ta bort grädden innan du mixar den.

2. Mixa semlan med glass och mjölk till en slät och drickbar smet. Fördela
i glas. Vispa grädden fluffig och toppa milkshaken med grädde.

3. Stick ned locken och sikta gärna över lite florsocker.

Testa SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons
Annons
Annons