X
Annons
X

Tre politiker tycker till om kungahuset

Folkets förtroende för kungahuset rasat. Men betyget från riksdagsledamöterna är högt, visar SvD:s kartläggning. Hela 58 procent har stort förtroende för statschefen och den övriga kungafamiljen.

Mats Pertoft (MP), som vill införa valmonarki:

"Jag tycker att monarkifrågan behandlas styvmoderligt och enkelspårigt. Det finns två bitar. En är traditionen, som jag själv värdesätter väldigt mycket. Den andra biten är att tronen går i arv i en familj, och det är odemokratiskt för folket och diskriminerande för kungafamiljen. Kronprinsessan Victoria får inte välja yrke, inte yttra sig politiskt och hon är inte fri att byta religion.

Mats Pertoft föreställer sig att en vald kung eller drottning får ungefär samma uppgifter som nuvarande kungen, till exempel åka på utlandsbesök och klippa band. Han har ”ganska stort” förtroende för kungafamiljen.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 3

Lena Olsson säger att hon har ”mycket litet” förtroende för kungafamiljen, vilket är det lägsta på en femgradig skala i SvD:s enkät.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 2 av 3

Hans Wallmark angav en fyra, det vill säga ”ganska stort” förtroende för kungafamiljen, på en femgradig skala i SvD:s enkät.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X