Annons
X
Annons
X

Tre pirater döms till fängelse i hovrätten

Svea hovrätt dömde i dag Carl Lundström, Fredrik Neij och Peter Sunde för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.

Fängelsestraffen sänks men skadeståndet höjs till 46 miljoner.

[object Object]
Carl Lundberg, Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde och Fredrik Neij Foto: SCANPIX

Fredrik Neij får det hårdaste straffet av de tre, och döms till fängelse i tio månader. Peter Sunde döms till åtta månaders fängelse, och Carl Lundström fyra månader. I tingsrätten dömdes de till ett års fängelse vardera.

Skadeståndet höjs från runt 32 miljoner kronor till runt 46 miljoner. Liksom i tingsrättsdomen är alla tre skyldiga att tillsammans betala summan. Gottrid Svartholm Warg var inte med under rättegången eftersom han var sjuk, men när hans fall senare tas upp tar rätten ställning till om han också blir medskyldig att betala skadeståndet.

Pirate Bay har underlättat olaglig fildelning, och de tre åtalade har varit verksamma i driften av sajten, slår hovrätten fast i domen. Tingsrätten menade att de åtalade kollektivt var ansvariga för verksamheten, och därför dömdes de till samma straff på ett års fängelse. Hovrätten gör individuella bedömningar, och håller var och en ansvarig för sin egen medverkan. Därför döms de åtalade nu till olika långa straff.

Annons
X

Hovrättslagman Kristina Boutz tycker att det var ett svårt mål att döma i.

– Dels för att det är komplext när brott begås på internet, då blir det en fråga om var brottet har begåtts. Sen är det en svår fråga kring vilket ansvar man har om man driver en söktjänst som används för illegal verksamhet. Det är också svårt för att det inte finns några prejudikat, säger hon

Hon förklarar att för att avgöra straffansvaret har man vägt in faktorer som i hur stor utsträckning sajten användes för illegal fildelning, i vilken mån de åtalade kände till och försökte förhindra att illegal aktivitet skedde på sajten och hur stor samhällsnytta sajten har.

Åklagare Håkan Roswall är nöjd med domen.

– Jag tycker det är bra att hovrätten precis som tingsrätten slagit fast att det är straffbard driva en sajt med ändamålet TPB har haft.

Straffet i sig tycker han inte har lika stor betydelse.

– Däremot ligger hovrättens resonemang nog närmast vad som gäller enligt europadomstolens praxis, det vill säga det kan vara fullt rimligt att man gär en sån här uppdelning att den som medverkat mindre också får ett lägre straff, säger han.

Domen ska överklagas, men Roswall tror inte att Högsta dmstolen kommer at ta upp fallet.

– Man har ingen ovillkorlig rätt att få upp mål i Högsta domstolen och jag har svårt att se att HD prövar det här. Tekniken kommer HD aldrig ta upp och vad gäller de andra frågorna om exempelvis uppsåt finns det många avgörande redan.

Ifpi (International Federation of the Phonographic Industry) hade yrkat på 93 miljoner i skadestånd. Monique Wadsted, som företräder de amerikanska film- och musikbolagen, är ändå nöjd med hovrättens dom.

– Hovrätten har fastslagit att det här är olaglig verksamhet som ger fängelse. Det är det viktigaste, säger hon.

Peter Damowski, som företräder de amerikanska skivbolagen, är ”lättad och glad” efter att domen presenterats.

I kombination med att de legala tjänsterna byggs ut tror han att tydliga markeringar från rättsväsendet, vilket hovrättsdomen enligt honom är ett exempel på, kommer att minska fildelningen.

Fildelningssajten Pirate Bay är i dag världens största så kallade bittorent tracker för fildelning av film, musik, spel och program. Varje dag besöker nästan 1 procent av nätets alla användare sajten.

Ingen av de fällda bor i dag i Sverige. Fredrik Neij bor i Bangkok, Thailand, Peter Sunde i Tyskland och Carl Lundström i Schweiz. Gottfrid Svartholm Warg bor i Kambodja.

Läs mer om Pirate Bay

Annons
Annons
X

Carl Lundberg, Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde och Fredrik Neij

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X