Annons
X
Annons
X

Tre partier nära riksdagsspärren

Moderaterna befäster sina höga siffror i väljaropinionen medan Socialdemokraterna trampar vatten på den historiskt låga nivån under 30 procent. Samtidigt hänger tre partier på gärdsgården för att klara sig kvar i riksdagen.

(uppdaterad)
Foto: SCANPIX

I årets första SvD/Sifo-mätning har väljaropinionen bara ändrats marginellt jämfört med barometern strax före jul. Här finns inga statistiskt säkra förändringar, lugnet bland väljarna avspeglar också det nuvarande lugnet inom politiken.

Men det kommer att förändras senare i år.

– Det händer för lite för att väljarna ska ha något att reagera på, men vi vet ju att minst två partier kommer att byta partiledare under våren. Samtidigt måste såväl Kristdemokraterna, Centerpartiet som Vänsterpartiet hitta strategier för att hålla sig ovanför riksdagsspärren, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar.

Annons
X

Sedan valet i höstas har Vänsterpartiet tappat signifikant och är nu nere på 4,3 procent. Så svagt har partiet inte varit sedan oktober 2007 och det lär elda på den interna diskussionen om Lars Ohly är rätt person att leda partiet. Samtidigt är V kanske det parti som har störst vana av alla att handskas med en situation där man knappt orkar ta sig över fyraprocentsspärren.

KD kan glädja sig åt att åter husera över spärren medan C har en vikande trend och jämfört med valet är nu tappet signifikant.

För Socialdemokraterna är det fortsatt dystert med en av partiets sämsta siffror någonsin i Sifo-sammanhang. I de tre storstäderna har man försvagats ytterligare till 17,1 procent medan siffran gått upp till 30,9 procent i små och medelstora städer.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det här lär inte ändra på sig förrän efter det att de valt partiledare i slutet av mars. Just nu är man inne i en självspäkande valanalys som bara ser ut att tära på partiet, säger Toivo Sjörén.

  Desto muntrare är det förstås inom det stora regeringspartiet. Moderaterna har fortsatt starkt stöd i en tredjedel av väljarkåren men skillnaden mellan manliga och kvinnliga väljarna har åter ökat. 29 procent av kvinnorna kan tänka sig en röst på M medan det är hela 38 procent bland männen.

  Sverigedemokraterna verkar ha etablerat sig på en nivå över valresultatet. Bland män är det numera det tredje största partiet, bland kvinnorna ligger det på en sjunde plats.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X