Annons
X
Annons
X

Tre miljoner kilo Findusärtor kastas

En tiondel av Findus ärtskörd, omkring tre miljoner kilo, går till spillo sedan företagets reningsverk vid anläggningen i Bjuv stoppats.

Av TT
Foto: DAN HANSSON

Hittills har cirka 3 000 fiskar som dött på grund av syrebrist samlats in i Vegeå.

Orsaken är de syreförbrukande rester från ärtproduktionen som släppts ut i ån. Företaget har inlett åtgärder för att återställa syrehalten. Friskt vatten pumpas in i ån samtidigt som reningsverket effektiviseras. Syrehalten mäts på sju olika ställen längs ån ut till kusten.

• LÄS MER:
”Findus polisanmäls efter fiskdöd”

Annons
X

– Syrehalten ökar successivt och vi rapporterar dagligen till länsstyrelsen, säger Anna Broekman, kommunikationschef på Findus.

Men det kommer att ta lång tid för Findus att klara de nya miljökrav som länsstyrelsen kräver och snart är ärtsäsongen slut.

Det återstår endast ett par tre dagar innan ärtorna måste skördas och tio procent av odlingarna, främst i mellersta Skåne och södra Halland, måste plöjas ner. De kontraktsodlare som drabbas får ersättning från Findus, enligt Anna Broekman.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Findus odlar över 30 miljoner kilo ärtor varje säsong.

  – Totalt sett kommer vi att kunna fullfölja leveranserna till den svenska marknaden, säger Anna Broekman.

  Sedan vattenreningsverket stängde har Findus använt ett slutet system för processvattnet och därmed kunnat upprätthålla en del av ärtproduktionen.

  • LÄS OCKSÅ:
  ”Findus kryper allt närmare konkurs”

  Bengt Ljungdahl/TT

  Annons
  Annons
  X
  Foto: DAN HANSSON Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X