Annons
X
Annons
X

Tre Kronors nya filosofi lockar ”Zäta”

Tre Kronors träning i Globen är slut. Av tradition är det färskingarnas uppgift att samla ihop puckarna men nu är det en av NHL:s största stjärnor som gör det. Medvetet eller omedvetet skickar Henrik Zetterberg därmed en signal till sina lagkamrater om att alla i VM-laget ska underordna sig kollektivet.

[object Object]
Henrik Zetterberg. Foto: TOMAS ONEBORG

Det är ett lite mer offensivt tänk än tidigare.
Henrik Zetterberg trivs med Mårts hockeyfilosofi.

Sker inte det kan drömmarna om guld bli till en mardröm på samma sätt som hände för Rysslands stjärnspäckade VM-lag på hemmaisen 2000.

Minst 14 NHL-proffs i förbundskapten Per Mårts slutliga VM-trupp ger inga garantier om någonting och ”Zäta” understryker hur viktigt det är att laget inte låter sig påverkas av de höga förväntningarna utifrån.

Annons
X

– Vi fokuserar inte på hur media och andra tippar eller tänker utan koncentrerar oss på vårt, säger 31-åringen som inte spelat VM på sex år men som inte tvekade sedan hans Detroit fått respass i Stanley Cup.

– Det är alltid roligt att spela VM och att göra det på hemmaplan är något speciellt, säger ”Zäta” som också lockats av Per Mårts hockeyfilosofi.

– Det är ett lite mer offensivt tänk än tidigare.

Förklara närmare?

– Vi ska ta egna initiativ och gå rakt på mål då vi kommer innanför blå och det är lite annorlunda, speciellt då man kommer från en miljö där det blir ett jäkla liv och man får sitta på bänken om man misslyckas.

2006 bidrog ”Zäta” starkt till både VM- och OS-guldet och två år senare kom han med i den exklusiva skaran svenskar som fått lyfta även Stanley Cup-bucklan.

Tre Kronor har tagit medalj – ett guld, ett silver och två brons – i fyra av de fem VM då Zetterberg varit med, och årets upplaga ser på papperet ännu starkare ut.

För första gången på tio NHL-säsonger spelade ”Zäta” i år samtliga 82 matcher i grundserien och hans egen förklaring är att han tagit hand om kroppen på ett bättre sätt än tidigare.

Efter att tidigare ha alternerat mellan center och ytter har han i år haft en renodlad centerroll och oftast med Johan Franzén vid sin sida. Det blir likadant i VM och de som trodde att duon skulle kompletteras med veteranen Daniel Alfredsson blev förvånade när Mårts i stället placerade Dallasspelaren Loui Eriksson där.

”Zäta” är helnöjd med valet.

– Loui är en smart spelare och bra på att göra mycket av ingenting. Och mot oss gör han mål varje gång, säger Zetterberg med ett leende.

Lika nöjd är han med Mårts val av Alfredsson som lagkapten (Zetterberg och Gabriel Landeskog är assisterande kaptener).

– Han (Alfredsson) har väl varit lagkapten i hela sin karriär och det är helt rätt val, säger ”Zäta” om 39-åringen som först i går anslöt till truppen.

Sverige hade förlorat sex raka matcher inför VM-premiären mot Norge (3–1) och såväl offensivt som defensivt har det funnits stora brister.

Den handfull av NHL-proffsen som kan beskrivas som stjärnor – resten är dussinproffs – lever nu under pressen att bli frälsare.

Hur ser du på det?

– Vi har stor press på oss varenda gång, säger Henrik Zetterberg som SvD:s hockeyexpert Janne Bengtsson har som fyra på sin lista (se nästa sida) över VM:s största stjärnor.

Jevgenij Malkin toppar den listan men ”Zäta” väljer en annan ryss som etta.

– Pavel Datsjuk. Jag ser honom varje dag på träningar och matcher och har svårt att hitta någon som kan göra mer fantastiska saker med pucken.

Annons
Annons
X

Henrik Zetterberg.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X