Tre historiska steg i Aten

Under strecket
Publicerad
Annons

Aten För 108 år sedan blev James Bernard Connolly, USA, den förste olympiske guldmedaljören i de moderna spelen.
”Two hops and a jump” kallades tresteg som var den gren som avgjordes först i Aten, 1896. Connolly vann och i dag, nästan exakt 4 000 olympiska guldmedaljer och 25 sommarspel senare, har Christian Olsson chansen i samma stad och gren. Svensken bör dock hoppa minst fyra meter längre än Connolly, som med 13,71 meter 1896 vann med en dryg meters marginal.

– En helt fantastisk upplevelse. Efter viss förvirring med resultatrapporteringen meddelade Greklands prins George, som var den ende engelsktalade kring tresteget, att jag hade vunnit. Och sedan överfölls jag och hyllades av en stor grupp greker som jag aldrig hade sett, skrev James Connolly senare.
Någon resultatrapportering mellan hoppen ägde inte rum utan funktionärerna behöll resultaten för sig själva.
Segraren, som då var den förste olympiske mästaren på 1527 år, belönades med en silvermedalj, olivkrans och diplom. Connolly blev senare
också tvåa i höjd, 1,65 meter, och trea i längd, 6,11 meter.
Trestegstekniken var förstås annorlunda för hundra år sedan och James Connolly, som också var regerande amerikansk mästare, gjorde de båda inledande stegen med vänster fot.
Connolly, 27 år, var en av tio amerikaner som kom till Aten via två veckor till havs, på tyska ångfartyget Barbarossa, och två dagar med tåg genom Europa. Connolly hade i ivern över att få deltaga i Aten efter visst tumult avslutat sina studier på Harvard-universitetet och satsat alla besparingar för att komma till Aten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons