Annons
X
Annons
X

Tre häktade för terrorfinansiering

Tre män har häktats misstänkta för ekonomisk brottslighet. De misstänks också för finansiering av terrorism. Kraftigt beväpnad polis bevakade den särskilda säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt dit förhandlingen flyttats av säkerhetsskäl.

Av TT
(uppdaterad)

Flera svartklädda poliser bar förstärkningsvapen - automatkarbiner, skyddsvästar, granater och gasmasker på kroppen - utanför säkerhetssalen där förhandlingarna hålls trots att fallet formellt sköts av Solna tingsrätt norr om Stockholm.

Den förste av de tre anhållna, en 33-årig kortväxt man med kort svart skägg, såg lugn ut när han mottog häktningsbeslutet.

Att han motsätter sig anklagelserna om grova bokföringsbrott och medhjälp till grova skatte- och bokföringsbrott, var det enda som framkom innan rätten stängde dörrarna för allmänheten. Dessutom belades mannens advokat med yppandeförbud.

Annons
X

– Jag kan förstå att det föreligger sannolika skäl till misstanke om brott, sade 33-åringens advokat Ghita Hadding Wiberg, som samtidigt påpekar att mannen bestrider brott.

En 34-årig och en 51-årig man häktades på sannolika skäl misstänkta för grovt skattebrott och bokföringsbrott.

Pengarna som de tre misstänks ha dragit in via sex olika bolag misstänks ha använts för att finansiera terrorism. Enligt Dagens Nyheter har pengarna varit ämnade för Syrien, möjligen har de gått till Islamiska staten (IS).

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Från början var totalt fyra personer inblandade, tre män och en kvinna, alla med ursprung i Uzbekistan. Men enligt kvinnans advokat, Jan Andersson, släpptes hon under torsdagskvällen efter ett längre förhör. Det är oklart om några misstankar fortfarande riktas mot henne.

  – Några sådana besked har hon inte fått men det finns ju en anledning till att åklagaren beslutat att hon ska försättas på fri fot. Jag har en känsla av att när man gjort sitt tillslag har man använt sig av en håv med lite för täta maskor, säger Jan Andersson.

  Utredningen står på två ben. Det ena är förundersökningen kring grovt skatte- och bokföringsbrott som utreds av Ekobrottsmyndigheten med åklagare Ingela Ohlén i spetsen. Den utredningen omfattar sex bolag, bland annat ett städföretag. Den andra leds av Agnetha Hilding Qvarnström, chef vid åklagarkammaren för säkerhetsmål. Brottsrubriceringen i hennes del av målet är finansiering av terrorism.

  Enligt Säpo gjorde Ekobrottsmyndigheten och polisen flera tillslag i olika Stockholmsförorter i tisdags med anledning av misstänkt penningtvätt.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X