Annons

Tre glas champagne i veckan bra för minnet

Vill du få bättre minne? Då är det champagne i glaset som gäller, visar ny forskning.

Under strecket
SvD
Publicerad
Foto: COLOURBOXBild 1 av 1
Foto: COLOURBOXBild 1 av 1
Foto: COLOURBOX

Vill du få bättre minne? Då är det champagne i glaset som gäller. Ny forskning visar nämligen att tre glas i veckan av den ädla drycken uppväger åldersrelaterad minnesförsämring samt motverkar demens. Forskare vid University of Reading har vid försök på råttor funnit att att det är de så kallade fenolföreningarna i champagne som kan förbättra det spatiala minnet – det vill säga när vi lär oss att hitta och orientera i omgivningen.

LÄS OCKSÅ: Konsten att servera perfekt champagne på picknick

LÄS OCKSÅ: Vin med måtta får fart på sexlusten

– De här spännande resultaten visar för första gången att en moderat konsumtion av champagne har en positiv effekt på de kognitiva funktionerna, som till exempel minnet. Sådana fynd har tidigare gjorts i studier med rött vin, men då har förekomsten av flavonoider uppgetts vara orsaken. Vår studie visar att champagne, som inte innehåller flavonoider, också kan påverka hjärnans funktion med hjälp av mindre fenolföreningar – ämnen som man hittills har trott sakna biologisk aktivitet. Vi förespråkar ett ansvarsfullt alkoholintag och våra resultat visar att en mycket låg konsumtion på ett-två glas i veckan kan ha en effekt, säger Jeremy Spencer, professor vid University of Reading.

LÄS OCKSÅ: Innehållet i glaset visar vem du är

Planer på studier på människa finns och antagandet är att ett måttligt champagneintag skulle kunna ha samma positiva effekt på människa som andra fenolrika livsmedel, till exempel blåbär och kakao.

SVD.SE

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons