Tre generationers vetenskapliga äventyrare

Under strecket
Publicerad
Annons

GENÈVE
Inget tycks kunna stoppa den schweiziska Piccard-familjen som i tre generationer ägnat sig åt äventyr, vetenskap och upptäckter. ”Savanturiers” (”vetenskaps-äventyrare”) som de kallas på franska.
Bertrand var först med att flyga jorden runt i luftballong, och satsar nu på solcellsplanet. Pappa Jacques var djupast ner i världshaven, medan farfar Auguste var först med att flyga högst – och blev modell för professor Kalkyl i böckerna om Tintin.
Alltså torde de flesta ha stiftat bekantskap med Piccard-klanen utan att veta om det. Tintin-författaren Hergé bodde granne med vetenskapsmannen Auguste Piccard en tid. Hergé hyste en gränslös beundran för Piccards intellektuella kapacitet, och gillade egenheter som att Piccard kunde skriva med både vänster och höger hand, hade runda glasögon med dubbla glas och en klocka på varje handled.
Fysikern Auguste stod i världens strålkastarljus för drygt 70 år sedan. Han var mycket begåvad, god vän med Albert Einstein och älskade att upprepa frasen ”utforskande är de lärdas sport”. Han skapade världens första luftballong med tryckluftskabin och lät den lätta från marken 1931.

Annons

Auguste Piccard kom upp på 16 000 meters höjd. På huvudet hade han en hemmatillverkad ”hjälm” gjord av videkvistar och vadderad med en kudde!
Tillbaka på jorden beskrev Auguste Piccard omtumlad himlen där uppe som ”inte längre blå utan mörk, lilaaktig, nästan svart”.
Han blev en internationell stjärna, reste Europa runt och höll konferenser och föredrag. Redan 1933 började han tala om hur månen kunde nås med raket – en teori som det då skrattades åt.
Sonen Jacques följde i hans fotspår. För honom var det havsdjupen som lockade. Han blev djuphavsforskare, och ville upptäcka världshavens djupaste punkt – Marianergraven i Stilla Havet. Mitt under kalla kriget – 1960 – satte han sig i en u-båt tillsammans med en amerikansk oceanograf och dök mot botten. 10 916 meter.
Resan ner i bråddjupet har beskrivits som mycket ångestfylld. Självlysande plankton gav lite ljus till 2000 meters djup, sedan blev det becksvart. Risken var stor att de skulle fastna i en klisteraktig sörja på havets botten.
Jacques Piccard blev en internationell celebritet vid blott 38 års ålder för sin bedrift. Han fortsatte att forska kring den mystiska Golfströmmen, och arbetade i många år för amerikanska Nasa.
I den miljön växte Bertrand Piccard upp. Hemmet var för jämnan fullt med astronauter, vetenskapsmän och äventyrare. Hans stora passion blev snabbt flygning – parapente, deltaflyg, segelflyg… Bertrand utbildade sig emellertid till psykiater med hypnosterapi som specialitet. Till vardags arbetar han med psykiskt sjuka barn i Lausanne där han bor med fru och tre döttrar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons