Tre fick fängelse för häleri

Det blev korta fängelsedomar för tre män som försökte sälja Rembrandts självporträtt som stulits från Nationalmuseum. Eftersom de utsatts för brottsprovokation av polisen fick de halverade straff. – Fullständigt absurt, säger en säkerhetschef om straffrabatten.

Under strecket
Publicerad

En av hälarna räknar upp sedelbuntar på sängen. Polisen väntar med att gripa dem tills de fått se själva tavlan. Se hela polisfilmen via länken nedan.

Annons

Den 15 september i år slog dansk polis till mot en 27-årig man hemmahörande i Stockholm när han försökte sälja Rembrandts stulna självporträtt på ett hotellrum i Köpenhamn. Köparen ”Bob” var i själva verket en FBI-agent som i samarbete med svensk polis lurat honom i en fälla. Ytterligare tre män greps kort därefter för inblandning.

I dag föll Stockholms tingsrätts domar mot de fyra männen, som är i åldrarna 24–29. En av dem fick två års fängelse för häleri, två av dem fick ett års fängelse för samma brott. Den fjärde frikändes, eftersom han inte visste att paketet han hjälpt till att transportera innehöll den stulna tavlan.

Annons
Annons
Annons