Annons
X
Annons
X

Tre får Nobelpriset i medicin

I dag klockan 11.30 tillkännagavs årets Nobelpris i medicin. Pristagare är: Elizabeth Blackburn, Carol Greider och Jack Szostak för forskning kring kromosomer. De var glada men trötta”, säger Nobelkommittéen om telefonsamtalen till pristagarna.

Av TT
Carol Greider, Jack Szostak och Elizabeth Blackburn. Nobelpristagare i medicin 2009.
Carol Greider, Jack Szostak och Elizabeth Blackburn. Nobelpristagare i medicin 2009. Foto: UNIVERSITY OF CALIFORNIA, HARVARD, GOETHE-UNIVERSITY

Ett stort medieuppbåd tillsammans med studenter från Karolinska institutet var på plats i Wallenbergssalen när årets Nobelpris i medicin eller fysiologi tillkännagavs.

– Årets Nobelpris i fysiologi och medicin går till Elizabeth Blackburn, Carol Greider och Jack Szostak, sade Göran Hansson, Nobelkommittéens sekreterare, inför pressuppbådet.

De tre – som får priset för ”upptäckten av hur kromosomerna skyddas av telomerer och enzymet telomeras” - har varit förhandstippade i flera år.

Annons
X

– Det var inget oväntat. De har varit kandidater i flera år och priset är helt okontroversiellt, säger SvD:s Inger Atterstam direkt från Karolinska insitutet.

Carol Greider säger till TT att hon är överraskad över priset.

– Det har varit spekulationer om mitt namn tidigare men som vetenskapsman kan jag inte gå på spekulationer. Det var ingenting jag någonsin hade förväntat mig skulle hända, säger Carol Greider.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De tre forskarna prisas för att ha löst en av biologins stora gåtor: hur kromosomerna, som innehåller vår arvsmassa, kan kopieras på ett fullständigt sätt vid celldelning och hur de skyddas mot nedbrytning, skriver Nobelkommittéen.

  De har visat att förklaringen finns i kromosomernas ändar, telomererna, och i ett enzym, telomeras, som bildar dem.

  Elizabeth Blackburn är född 1948 i Australien och är verksam vid University of California i San Francisco. Carol Greider är född 1961 och arbetar på Johns Hopkins University medicinska fakultet i Baltimore. Jack Szostak från Storbritannien föddes 1952 och är verksam på Harvard Medical School.

  Blackburn och Szostak upptäckte att den unika DNA-sekvens som finns i telomererna hindrar kromosomerna från att brytas ner. Greider och Blackburn identifierade sedan det enzym, telomeras, som tillverkar telomer-DNA.

  Dessa båda upptäckter förklarar, enligt motiveringen, hur kromosomernas ändar skyddas.

  Många forskare har spekulerat att förkortningen av telomererna skulle kunna vara orsak till åldrandet, både i cellen och i organismen som helhet. Idag har åldrandet dock visat sig vara mer komplicerat än så och att forskare anser att det styrs av flera olika faktorer, varav telomeren är en, skriver Nobelkommitén.

  Telomerer spelar också en roll i vissa ärftliga sjukdomar, som har visat sig bero på telomeradefekter. Det handlar bland annat om vissa former av ärftlig aplastisk anemi, vissa ärftliga hudsjukdomar och lungsjukdomar.

  Upptäckterna väntas enligt motiveringen kunna leda till nya medicinska behandlingar av de aktuella sjukdomarna.

  ”Sammanfattningsvis har upptäckterna inte bara gett en ny bild av cellens maskineri utan även belyst viktiga medicinska problem och stimulerat till utveckling av nya behandlingsmöjligheter”, skriver Nobelkommitéen.

  Ett stort område är en behandling mot cancer. Cancerceller har en förmåga att kunna dela sig i all oändlighet.

  Men frågan är hur de kan bevara sina telomerer och därmed undgå cellåldrande. Många cancerceller har visat sig ha förhöjd telomeras-aktivitet och det har väckt ett hopp om att man ska kunna behandla cancer genom att slå ut telomeraset.

  I dag pågår sådana studier och även kliniska prövningar där man testar vacciner som riktar sig mot celler med förhöjd telomeras-aktivitet.

  Elizabeth Blackburn presenterade sina första resultat redan 1980. Det fick Jack Szostak att bli intresserad och tillsammans genomförde de ytterligare experiment, vars resultat publicerades 1982. Därefter undersökte Carol Greider, som då var student, och hennes handledare Blackburn om telomere-DNA berodde på ett okänt enzym.

  1984 kom det jakande svaret och enzymet fick namnet telomeras.

  På frågan var det tagit så lång tid för de tre att få priset svarar Nobelkommittéen att det är en lång process att få priset.

  Detta är första gången som två kvinnor belönas samtidigt med Nobelpriset i medicin.

  – De belönas inte för att de är kvinnor. De belönas för att de har gjort en viktig och fundamental upptäckt, säger Göran Hansson, Nobelkommitténs sekreterare.

  Enligt Hansson är det också troligt att vi kommer att få se fler kvinnor belönas med Nobelpris i framtiden, när fler kvinnor nu blir aktiva inom vetenskapen.

  Se tillkännagivandet live längre ned i artikeln. I samarbete med TV4

  Se tillkännagivandet av Nobelpriset i medicin

  TT

  Annons
  Annons
  X

  Carol Greider, Jack Szostak och Elizabeth Blackburn. Nobelpristagare i medicin 2009.

  Foto: UNIVERSITY OF CALIFORNIA, HARVARD, GOETHE-UNIVERSITY Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X