”Vanlig miss: att dra alla kolhydrater över en kam”

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Kosten har stor betydelse för hur vi mår. Men vad är egentligen hjärnmat – finns det specifik kost som får hjärnan att fungera bättre? SvD låter tre experter syna sju omtalade kandidater.

Under strecket
Publicerad
Kristina Andersson, Charlotte Erlanson-Albertsson och Mai-Lis Hellénius.

Kristina Andersson, Charlotte Erlanson-Albertsson och Mai-Lis Hellénius.

Foto: SvD och TT
Illustration: Thomas Molén

Illustration: Thomas Molén

Illustrationer: Thomas Molén

Illustrationer: Thomas Molén

Annons

Hjärnan utgör två procent av vår kroppsvikt – ändå behöver den runt 20 procent av vår totala energi, vilket gör den till kroppens mest energikrävande organ.

Men det räcker inte att hjärnan får energi för att kunna fungera optimalt. Det krävs energi av högsta kvalitet. Rönen är många om vilken som är den bästa maten för hjärnan – men vad stämmer egentligen bland alla påståenden?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons