Annons
X
Annons
X

Tre döda efter busskapning i Norge

Tre personer – däribland busschauffören – knivdödades när en buss blev kapad i Lærdal i västra Norge. Den knivbeväpnade gärningsmannen dödade samtliga ombord. En av de omkomna är svensk medborgare.

Foto: TT

Dramat skedde i det norska fylket Sogn og Fjordane.

De tre döda är busschauffören och två passagerare: en svensk man i 50-årsåldern och en 19-årig norsk kvinna,
skriver Aftenposten. Även busschauffören ska ha varit i 50-årsåldern.

**
Norska TV2 har talat** med det första vittnet som kom fram till bussen. Han trodde att det hade inträffat en trafikolycka och försökte hjälpa till. Då såg han gärningsmannen inne i bussen, och mannen viftade med en kniv.

Annons
X

Ett vittne berättar för tv-kanalen att det först var omöjligt att få upp dörren. Sedan märkte de närvarande att det gick omkring en man med kniv därinne,
säger Leif.

Till Verdens Gang säger
polisen att kaparen var passagerare på bussen och att han tog livet av alla de tre andra som råkade vara ombord.

Räddningsledaren Wenche Hope säger till
VG att vittnen berättat att gärningsmannen dragit kniv och uppträtt desperat.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den misstänkte kaparen, en man i 30-årsåldern, greps av brandmän som kom först till platsen. För att få kontroll över mannen i väntan på polisen uppges branmännen ha använts sig av en pulversläckare. En av brandmännen ska ha fått skador i samband med övermannandet, skriver VG.

  Samtidigt skriver tidningen att mannen kom ut frivilligt och att han slängt bort kniven innan han klev ut ur bussen.

  Närmaste polispatrull var knappt nio mil från platsen och tog nästan en timme på sig att nå den kapade bussen, skriver NRK.

  – Polisen åkte till platsen nästan omedelbart efter det att de fick larmet. Det var den patrullen som fick uppdraget då det var den närmaste patrullen. I denna tragiska sak kan vi självklart säga att det inte var bra, men vi vet inte något mer om omständigheterna runt detta, säger tillförordnade polismästaren Ronny Iden.

  – Det kändes som en evighet innan polisen kom, säger ett vittne till VG.

  Räddningsledaren Asbjørn Viste säger till nyhetsbyrån NTB att en helikopter skulle flygas till området. Men tjock dimma och regn över området gjorde att helikoptern inte kunde landa och skickades tillbaka, enligt Sogn Avis.

  Busskaparen ska själv ha skadats i tumultet och förts till sjukhus med poliseskort. Enligt ett pressmeddelandet från sjukhuset rör det sig dock om lindigare skador.

  Keilon Stenfeldt Nilsen, 18 år gammal, gick av bussen strax innan gärningsmannen slog till och ska inte ha sett något misstänkt, skriver TT.

  – Man tänker sig inte att något sådant kan ske. Det är förfärligt, jag tänker bara att jag hade sådan otrolig tur, säger han till Bergensavisen.

  Busslinjen kallas Valdresekspressen, och drivs av åkeriet Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap.

  Bussbolaget Norway Bussekspress, som kör rutten, upprättade på måndagskvällen en jourtelefon för
  anhöriga, enligt
  VG. Årdals kommun har inrättat ett kriscentrum för att bistå de berörda.

  Händelsen inträffade mellan Årdal och sjön Tyin och bussen blev sedan stående nära Holsbruvatnet i Årdal. Under natten har bussen fraktats bort och norska rikskriminalen Kripos har anlänt till platsen för att utreda trippelmordet, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

  Mängder av kondoleanser har inkommit via mikrobloggen Twitter.

  Norges
  statsminister Erna Solberg skriver: I kväll går mina tankar till familjerna och de anhöriga till offren i Årdal, de anställda i bussbolaget och till ett samhälle i sorg.”

  Arbeidepartiets
  ledare Jens Stoltenberg, tidigare statsminister, skriver: ”I kväll går mina tankar till dem som har förlorat sina kära efter busskapningen i Sogn og Fjordane”.

  Mordutredningen pågår alltjämt och Kripos, Norges motsvarighet till rikskriminalpolisen, är på väg till Årdal för att bistå i utredningen.

  Vad som är motivet till knivdådet är ännu oklart.

  Källor uppger för VG att mannen, som var asylsökande från Sydsudan, var på väg att utvisas ur Norge. Mannen ska ha fått instruktioner om att ta sig från flyktingmottagningen i Årdal till Oslo för vidare transport ut ur landet. Resan till Oslo skulle ske utan bevakning.

  Lærdals kommun, dår dådet inträffade, har omkring 2 200 invånare och ligger i länet Sogn og Fjordane. Kommunen är belägen vid Lærdalsfjorden, som är en del av Sognefjorden – Norges längsta och djupaste fjord.

  Busslinjen har kapats en gång tidigare. En busschaufför och en asylsökande dödades när Valdresekspressen kapades år 2003, skriver
  TV2.

  Busschauffören Audun Bøland, 39, lyckades stanna bussen innan han dog av sina skador – och 34 passagerare överlevde.

  Dådet 2003 begicks av en 26-årig man som bedömdes vara psykotisk och senare dömdes till sluten psykiatrisk vård. Ett och ett halvt år senare blev mannen utskriven, skriver Bergens Tidende.

  Efter gårdagens händelse ska bussbolaget nu se över hur det möjligtvis går att öka säkerheten för busschaufförer och passagerare, rapporterar flera norska medier. Samma diskussion kom upp efter kapningen 2003. Den rapport om säkerheten som då togs fram bör plockas fram igen, säger Yrkestrafiksförbundets ordförande Svein Furøy säger till VG.

  Överfallslarm och att placera föraren bakom glas sägs vara några alternativ som övervägs.

  – Men det finns begränsningar. Vi har 5 000 hållplatser runt om i Norge och det är praktisk omöjligt för oss att ha lika hög säkerhet som på en flygplats. Samtidigt är det viktigt att börja fundera på hur säkerheten kan bli bättre, säger Bjørn Ragnar Østbye på bussbolaget Nor-Way till tidningen.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: TT Bild 1 av 6
  Foto: TT Bild 2 av 6

  Bussen parkerad vid vägen. Tre dräptes med kniv i ett busskapningsdrama i norska Årdal. Dödsoffren forslades bort i helikopter. En man i 50-årsåldern greps av brandmän som var först på plats.

  Foto: TT Bild 3 av 6

  Tre miste livet i ett busskapningsdrama i norska Årdal – föraren och två passagerare. Dödsoffren forslades bort i helikopter. En man i 50-årsåldern greps av brandmän som var först på plats.

  Foto: EGIL JØRGEN LUND/TT Bild 4 av 6

  Tre miste livet i ett busskapningsdrama i norska Årdal – föraren och två passagerare. Dödsoffren forslades bort i helikopter. En man i 50-årsåldern greps av brandmän som var först på plats.

  Foto: EGIL JØRGEN LUND/TT Bild 5 av 6

  Tre miste livet i ett busskapningsdrama i norska Årdal – föraren och två passagerare. Dödsoffren forslades bort i helikopter. En man i 50-årsåldern greps av brandmän som var först på plats.

  Foto: EGIL JØRGEN LUND/TT Bild 6 av 6
  Annons
  X
  Annons
  X