Annons
X
Annons
X

Tre bankkontor i veckan plockar undan sedlarna

Avvecklingen av den manuella kontanthanteringen på bankkontoren accelererar. Under de senaste tre åren har tre bankkontor i veckan slutat med kontanter över disk.

Det är väl känt att storbankerna vill bli av med den manuella hanteringen av kontanter. Undantaget är Handelsbanken som går åt ett helt annat håll. Men takten och omfattningen på omvandlingen har tidigare inte varit känd.

Färska uppgifter från Swedbank, Nordea och SEB visar att under åren 2010–2012 har den manuella kontanthanteringen försvunnit på sammanlagt 490 svenska bankkontor vilket motsvarar tre kontor i veckan. Färre än tre kontor av tio har nu kontanterna kvar.

Den mest radikala utvecklingen har skett inom Swedbank. Här har kontanterna försvunnit från cirka 265 av bankens kontor sedan 2010 och i dag är det 75 som erbjuder manuell kontanthantering. Exempelvis finns numera inte ett enda Swedbankkontor i Värmland som hanterar kontanter över disk.

Annons
X

Nordea har under samma period rationaliserat bort kontanterna på 170 kontor och 100 av 300 kontor kan nu erbjuda manuell kontanthantering. Hos SEB, som är den i trion med minst antal kontor, är motsvarande siffra 45 kontor av 160.

Den snabba utvecklingen är naturlig, säger Leif Trogen, chef för avdelningen finansiell infrastruktur på Svenska Bankföreningen.

– Antalet kortköp i svenska butiker har ökat från 0,2 miljarder 1999 till 2 miljarder i dag och nu sker nästan 75 procent av alla köp i handeln med kort, säger han.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Utvecklingen innebär att det blir allt svårare för konsumenter att klara sig utan ett bank- eller kreditkort, tror han.

  – Ett kort kommer nog så småningom att bli nödvändigt men som vi ser det är den utvecklingen till nytta för både handeln och konsumenterna, säger Leif Trogen och hänvisar bland annat till den samhällsekonomiska kostnaden för hantering av kontanter.

  Handelsbanken har emellertid valt en annan väg än konkurrenterna, vilket pekar på en iögonenfallande splittring i synen på kontorsrörelsen. Sedan början på 2010 har Handelsbanken till och med utökat antalet kontor med manuell kontanthantering och samtliga 461 svenska kontor kan i dag erbjuda den tjänsten (dock med en maxgräns på 15000 kronor).

  Trots att man valt helt olika vägar, motiverar bankerna sina respektive strategier med samma sak: kundnytta.

  – För oss är det här är en del i vardagshanteringen på kontoren, det är en viktig del av servicepaketet, säger Kai Jokitulppo, chef för privattjänster på Handelsbanken.

  Kortanvändningen ökar ju. Tror du att ni kan komma att ändra inställning?

  – Vi har inte ens diskuterat i de banorna att det skulle finnas en tidsgräns, säger Jokitulppo.

  De andra storbankerna menar att man genom att släppa den resurskrävande kontanthanteringen kan fokusera på de produktområden där kundernas efterfrågan växer. Nordeas koncernchef Christian Clausen sade till SvD i förra veckan att manuella transaktioner i dag används av färre än 5 procent av bankens kunder medan det för tio år sedan var omkring hälften.

  – Går du in i banken i dag är det flera medarbetare som sysslar med rådgivning men det är färre som sysslar med manuella transaktioner, sade Clausen.

  Varken Nordea, Swedbank eller SEB vill dock ge någon prognos för när den manuella kontanthanteringen slutgiltigt försvinner från kontoren. Catrin Fransson, koncernansvarig för produkter på Swedbank sade i en intervju med SvD nyligen att kunder kommer att vilja ha kontanter under lång tid framöver. Sedan är det upp till varje enskilt kontor att bedöma hur länge man vill fortsätta erbjuda det.

  För de flesta bankkunder är den här utvecklingen inget problem, men de som av olika anledningar inte vill använda kort kommer att få allt svårare att sköta sina affärer. De alternativ som bankerna hänvisar till är uttagsautomater eller uttag i butik men det kräver ju att kunden har ett bankkort med pinkod.

  Ica har totalt drygt 1300 butiker i Sverige. En vanlig banknära tjänst på Ica är att kunderna tar ut kontanter i samband med köp i butiken (upp till 500 kronor). Men även den tjänsten kommer på sikt att fasas ut, spår Ica-bankens vd Jörgen Wennberg.

  – När allt fler betalar med kort minskar kontanterna och på sikt kommer det att finnas för lite kontanter för att vi ska kunna hjälpa till. Om bankerna hänvisar till handeln när det gäller kontanter, hänvisar de till ett ställe där det snart kommer att vara kontantbrist, säger Wennberg.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X