Tre av fyra svenska fondbolag tappade kapital i början av året

Foto: REPORTERS / TT Nyhetsbyrån / TT NYHETSBYRÅN

AMF och Skandia tillhörde förlorarna som vardera såg ett nettoutflöde på mer än en miljard kronor under det första kvartalet. En turbulent börs som har lett till att fler tryckt på säljknappen för aktiefonder och ett ökat pensionsuttag anges som två orsaker. Två fondbolag som istället kunde glädjas åt att insättningarna var större än uttagen var Handelsbanken och Swedbank Robur. Den senare befäster därmed sin position som det största fondbolaget mätt i förvaltat kapital.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det första kvartalet i år har varit turbulent för den svenska fondbranschen. Förutom AMF och Skandia tappar även kända fondbolag som Didner & Gerge, Carnegie Fonder, C WorldWide och Länsförsäkringar stora belopp. Det skriver Dagens Industri som hänvisar till siffror från analysföretaget Money Mate.

– Framförallt har vi sett utflöden från den svenska aktiefonden samt småbolagsfonden. En del kanske kan förklaras av att allt fler börjar ta ut sin pension, i övrigt vet vi inte, säger Didner & Gerges vd Helena Hillström till Di.

Affärstidningen har också pratat med pensionsjätten AMF.

– Utflödet kan huvudsakligen härledas till PPM och framförallt till fonder med mycket svensk aktier där vi är stora inom premiepensionen. Det gick i linje med en allmän trend på fondmarknaden under kvartalet, där vi såg stora utflöden från Sverigefonder i spåren av turbulensen på börsen, säger AMF Fonders vd Jonas Eliasson.

Mot strömmen gick Handelsbanken och Swedbank Robur som såg större insättningar än uttag. Swedbank uppges ha sett ett stort intresse för nischade aktiefonder och för hållbara indexnära fonder och blandfonder.

De största fonderna räknat i förvaltat kapital är Swedbank Robur med 835,1 miljarder kronor som med sin ökning alltså befäster förstaplatsen. Därefter följer SEB med 475,8 miljarder kronor, Nordea med 457,2 miljarder kronor och Handelsbanken med 446,4 miljarder kronor.

Visa diskussion
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons