Tre av fyra får jobb efter Konstfack

Det går bra för Konstfacks studenter. Myten om den medellöse konstnären är långt borta, då hela 75 procent får arbete efter examen. En bredare arbetsmarknad för konstutbildade bidrar dessutom till att locka fler studenter med arbetarbakgrund till skolan.

Under strecket
Publicerad
Annons

Konstfacks arbete för en social utjämning bland studenterna har börjat ge resultat. Andelen studenter med arbetarbakgrund har nästan fördubblats på fyra år, från tolv procent 1999 till 21 procent 2003. Samtidigt har andelen med högutbildade föräldrar nästan halverats. En viktig del i Konstfacks mångfaldsplan, som påbörjades 2003, är att bredda rekryteringen både av anställda och nya studenter.
– Då är det viktigt att se på sina egna referenser och på vilka grunder man tar beslut vid antagningen. Men det är ju inte så att vi frågar hur mycket studentens föräldrar tjänar, utan i stället är det viktigt att vara uppmärksam på att till exempel arbetsprover kan se ut på ett annat vis än vi är vana vid, säger Gunnel Pettersson, prorektor vid Konstfack.

Hon menar att ett kodat språk lätt etableras på en skola som Konstfack och därför är det viktigt att tydliggöra informationen om vad utbildningen innebär och leder till. Tydligare information ska också avdramatisera vad det innebär att söka till Konstfack. Att känna någon som redan går på Konstfack kan bidra till en social snedrekrytering.
– Då får man en annan förståelse för hur arbetsprover ska se ut, säger hon.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons