Tre av fyra får buffé på försommarens bjudningar

Det är bufféer som gäller så här års. Det visar nya siffror som Christina Möller, chef för Coop provkök, tagit fram.

Under strecket
Publicerad
Annons

– 75 procent av alla som går på fest vid den här tiden på året bjuds på buffé, säger hon. Det är skolavslutningar och försommarfester som avlöser varandra. Det är många frågor som uppstår när man planerar sin buffé. För att svara på några av dem samlade Christina Möller ca 200 Coop-medlemmar på Bergianska trädgården i Stockholm i tisdags och kom med många goda råd. Här är några av dem. Hur mycket mat går det åt? - Beräkna totalt 100-150 g kallskuret, totalt 250-350 g tillbehör och 50 g ost per portion. Serverar man kycklinglår eller något annat med ben går det förstås åt mer. Tänk också på att varje person inte nödvändigtvis äter just en portion. Tonåringar äter oftast en och en halv medan barn sällan äter mer än en halv. 1 kg kaffe ger 100 koppar och 1 flaska vin brukar räcka till 2-3 personer.

Måste man göra speciella rätter till barnen? - Nej, man behöver inte ha någon särskild barnbuffé. Barn i dag är vana att äta lite av varje, även starka rätter och de brukar alltid hitta något de gillar.

Annons
Annons
Annons