Tre år sedan Utøya

Det har gått tre år sedan terrorattentaten i Oslo och på Utøya då Anders Behring Breivik dödade 77 personer. Nu ställer överlevande och anhöriga frågan om det blev för mycket rosor och för lite raseri i reaktionerna på det som skedde. SvD:s Oslokorrespondent Björn Lindahl sammanfattar vad som hänt sedan 2011.

Under strecket
Publicerad
Annons

Norsk splittring efter terrordåden. Dagarna efter att terrorn drabbade Norge var landet samlat på ett sätt som det inte varit sedan andra världskriget. Men efter hand som tiden går uppstår det också sprickor i sammanhållningen. Även bland de som drabbades hårdast finns det olika uppfattningar om hur offren bör hedras, vad som ska ske med Utøya och vilka politiska konsekvenser terrordåden bör få.

– Det är flott att vända ryggen mot rasism, men några gånger måste vi också se dessa människor i vitögat och säga vad vi menar om hets och hat som kostade 77 oskyldiga människor livet, skriver Trude Andresen och Lasse Kristiansen, två av föräldrarna till ungdomar som överlevde attentatet på Utøya, i en debattartikel.
Skillnaderna har funnits där hela tiden, men nu riskerar Stödorganisationen för de överlevande och anhöriga att spricka. En del AUF:are har gått ur organisationen.
Här är en uppdatering av det skett sedan 2011.

Annons
Annons
Annons