Annons
X
Annons
X

Tre allvarligt skadade i Lisebergsolycka

Tre personer skadades allvarligt när åkattraktionen Rainbow på nöjesfältet Liseberg i Göteborg kollapsade i går, tisdag. Totalt fördes 19 personer till olika sjukhus för vård.

Fler artiklar om olyckan:

Mejla uppgifter och bilder här! svd.se

– Fem av de skadade kommer från Norge. Det är inga livshotande skador utan rör sig mest om frakturer, säger Sahlgrenska sjukhusets presschef Ann-Christine Andersson.

Det är ännu inte utrett vad som gjorde att ena korgen på Rainbow plötsligt slog i marken och slungade ut flera passagerare. Av de totalt 36 passagerarna fastnade flera i byglarna och fick hjälp av räddningstjänsten och personalen på Liseberg att ta sig loss.

Annons
X

Olyckan inträffade vid 17.30-tiden och en stor räddningsinsats tog hand om de skadade.

– Hela området är fortfarande avspärrat och vi ska utreda vad det var som orsakade olyckan, säger Malin Sahlström, tillförordnad informationschef vid Göteborgspolisen.

En förundersökning är inledd om brott mot ordningslagen och haverikommissionen är underrättad. Tekniker har undersökt attraktionen och den utredningen fortsätter i morgon.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt de första teorierna kan olyckan ha orsakats av att ett kullager gick sönder.

  – Det verkar som att ett kullager har sprängts inne i attraktionen. Men den tekniska undersökningen, som inleds under onsdagen och som görs av Statens haverikommission, får ge besked, sade jourhavande parkchef Peter Andersson.

  Under kort tid efter olyckan stängdes huvudentrén till nöjesparken, men den öppnades väldigt snart. Några planer på att stänga parken för kvällen fanns inte.

  – Nej, det var aldrig aktuellt. Det hade nog skapat större problem än att fortsätta ha öppet. Det fanns cirka 25 000 personer inne i parken vid tillfället, sade Peter Andersson.

  Den södra delen av parken där Rainbow är belägen stängdes dock av för resten av kvällen.

  Rainbow är en tvärställd flygande matta som roterar kring sin egen axel. Den kan ta maximalt 40 personer och har varit i bruk på Liseberg sedan 1983.

  Mejla uppgifter och bilder här! svd.se

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X