Annons
X
Annons
X

Tre aktuella lästips om arkitektur

Arkitektur handlar både om färg och form, makt och människosyn. SvD:s Elisabet Andersson ger tre aktuella lästips.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 1

Bild 1 av 3

Foto: Staffan Löwstedt

Svensk guldålder

Det är lätt att tycka om Swedish Grace, med sina trivsamma bostadsområden och raffinerade offentliga byggnader. Tänk Röda Bergen och Stockholms konserthus. Tänk begåvade arkitekter som Ivar Tengbom och Gunnar Asplund.

Swedish Grace är den engelska termen för det vi ofta kallar 1920-talsklassicism. Tiden präglades av ett stort intresse för proportionering och samspel mellan stadens byggnader. Ambitionen var att balansera tradition och modernitet.

Nu har Ax:son Johnson-stiftelsen gett ut en bok om denna epok, med både svenska och internationella bidrag.

Redaktörerna menar att dagens stadsbyggare har många lärdomar att hämta i 1920-talet, som precis som vår tid präglades av snabb urbanisering och hög byggtakt. Hur som helst så innehåller boken mycket för den arkitekturintresserade. Inte minst är detta en bok som är bra att sätta i händerna på utländska besökare.

Swedish Grace, The forgotten modern", red Peter Elmlund och Johan Mårtelius.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 2 av 3

Om asylboenden och platsens ande

Tidskriften Arkitektur visar ständigt att arkitektur handlar om så mycket mer än färg, form och fasader - exempelvis makt, människosyn och ideologi. Det nya numret granskar bland annat Migrationsverkets upphandling av asylboenden, där språkbruket skvallrar om en avhumaniserad människosyn.

Dessutom en essä av gentrifieringsforskaren Catharina Thörn om "renovräkning". Renovering av bostadsområden och så kallad standardhöjning leder ofta till att människor tvingas bort. Bakom de kostsamma insatserna kan det dölja sig uppfattningar om vad som är "fin" respektive "dålig" arkitektur - fördomar som inte minst drabbar miljonprogramsområden.

I det nya numret av Arkitektur, som utkommer på fredag, får vi också veta att "platsens ande" är tillbaka. Hurra för det. Att ta sin utgångspunkt i det befintliga är naturligtvis inte bakåtsträvande. Efter de senaste årens "fuck the context" är det hög tid för en diskussion om hur man kan bygga med lyhördhet för platsen.

Tidskriften Arkitektur, nr 4.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 3 av 3

Självklar reselektyr för londonturister

**Vilka krafter formar **staden? Vad händer när det globala kapitalet väller in, och bostäder uppförs som investeringsenheter för världens ekonomiska elit?

Många londonturister har säkert sett stadens spektakulära nybyggen, som skyskrapan The Shard ritad av Renzo Piano och byggd med pengar från Qatar. London genomgår en dramatisk förändring, på många plan. Utvecklingen handlar inte bara om att Londons silhuett förändras av nya, exklusiva byggen. Utvecklingen handlar också om stjärnarkitekter och supergentrifiering.

Journalisten Anders Steinvall har skrivit en gedigen reportagebok om detta urbana drama. Boken är självklar reselektyr för alla londonturister som vill veta mer om det samtida London.

”Det nya London - frontlinjer”, av Anders Steinvall.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X