Annons

Dick Harrison:Traumat bakom syndafloden lätt att räkna ut

Julia Aylen vadar genom vattnet under översvämningen av Freeport i Bahamas till följd av orkanen Dorians härjningar.
Julia Aylen vadar genom vattnet under översvämningen av Freeport i Bahamas till följd av orkanen Dorians härjningar. Foto: Tim Aylen/AP

Orkanen Dorians framfart för tankarna till bibliska katastrofer som syndafloden. Hade den i själva verket en riktig förlaga?

Under strecket
Publicerad

Noaks ark, illustration i franska boken ”Histoire de la Marine”, 1939.

Foto: Cci/REX/TT Bild 1 av 1

Orkanen Dorian har orsakat enorm förödelse på Bahamas, medan en miljon människor evakuerats undan stormen i USA. Vatten- och väderrelaterade katastrofer är inte ovanliga. Vi minns alla när tsunamin vällde fram över Indiska oceanen 2004 och när orkanen Katrina drog in över södra USA 2005. Mycket tyder på att dylika väderfenomen kommer att öka i takt med klimatförändringarna.

Även i vår gamla berättarkultur är naturkatastrofer prominenta, med syndafloden som främsta exempel. I egenskap av just ”synda”-flod är detta en strikt biblisk företeelse, eftersom översvämningskatastrofen länkas till mänskliga synder: Gud straffar mänskligheten för att den uppfyller jorden med våld. Men om vi tar bort syndaelementet och nöjer oss med den stora översvämningen är berättelsen urgammal. De äldsta texter som nämner den tillkom på 2000-talet före Kristus i Mesopotamien, medan den gammaltestamentliga versionen i tidigast möjliga fall nedskrevs på 900-talet före Kristus.

Annons
Annons
Annons