Jag lever och du hör mig inteTrauma och begär i blytung lägerskildring

Daniel Arsand, född 1950, har gett ut ett tiotal böcker. ”Jag lever och du hör mig inte” är den första som översatts till svenska.
Daniel Arsand, född 1950, har gett ut ett tiotal böcker. ”Jag lever och du hör mig inte” är den första som översatts till svenska. Foto: Bridgeman Images

När Klaus Hirschkuh återvänder till sin familj i Leipzig efter fyra år i nazisternas koncentrationsläger möts han inte av glädje, utan likgiltighet. Cecilia Hansson har läst Daniel Arsands skildring av att som homosexuell genomleva, och överleva, Förintelsen.

Publicerad
Elisabeth Grate Bokförlag
Foto: Elisabeth Grate Bokförlag
Annons

Dagens Europa verkar lida av partiell minnesförlust när det gäller brotten som begicks under andra världskriget. Hur ska man annars förklara att så kallade hbtq-fria zoner kunnat upprättas i Polen, och att röster som vill rensa ut det som inte uppfyller kraven på det konservativt katolska idealet styr landets politiska klimat? Och att samma tendens syns i grannlandet Ungern.

Eller att den EU-parlamentariker från det ungerska regeringspartiet Fidesz som passionerat verkat för att driva igenom genom lagar som försvårar för sexuella minoriteter i Ungern, för några veckor sedan ertappades i Bryssel, ”med byxorna nere”, på en sexfest med tjugotalet andra nakna män?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons