Transportsträckan som blivit Sveriges Toscana

Bagaren och kokboksförfattaren My Feldt öppnade nyligen en färgglad tivolikiosk i Halmstad.
Bagaren och kokboksförfattaren My Feldt öppnade nyligen en färgglad tivolikiosk i Halmstad. Foto: Miriam Preis

Hallands krogscen har exploderat och förvandlat landskapet till en foodie-destination. SvD Mat & Resor tog en tur genom Sveriges Toscana.

Under strecket
Publicerad
Hemmakrogen Lis Mejeri.

Hemmakrogen Lis Mejeri.

Foto: Miriam Preis
Peter Halldén är delägare och vinansvarig på Spiseriet i Varberg.

Peter Halldén är delägare och vinansvarig på Spiseriet i Varberg.

Foto: Gustav Dalesjö
Hög mysfaktor. Spiseriet i Varberg är inrett med loppisfynd och arvegods.

Hög mysfaktor. Spiseriet i Varberg är inrett med loppisfynd och arvegods.

Foto: Miriam Preis
Till lunchen på Spiseriet serveras en bricka med bröd, smör, grönt och små burkar med picklat.

Till lunchen på Spiseriet serveras en bricka med bröd, smör, grönt och små burkar med picklat.

Foto: Miriam Preis
Älg med brysselkål på Cosa Table i Kungsbacka. Maten går i nordisk anda.

Älg med brysselkål på Cosa Table i Kungsbacka. Maten går i nordisk anda.

Foto: Miriam Preis
Cosa Table är skandinaviskt inredd och flera av detaljerna kommer från inredningsbutiken intill.

Cosa Table är skandinaviskt inredd och flera av detaljerna kommer från inredningsbutiken intill.

Foto: Miriam Preis
Christian Gustavsson är kökschef på restaurang Cosa Table i Kungsbacka.

Christian Gustavsson är kökschef på restaurang Cosa Table i Kungsbacka.

Foto: Miriam Preis
Små kåsor med svampsoppa på Äng. Här är det smaken som står i fokus.

Små kåsor med svampsoppa på Äng. Här är det smaken som står i fokus.

Foto: Miriam Preis
Filip Gemzell och hans kockar på krogen Äng börjar ofta dagen i skogen.

Filip Gemzell och hans kockar på krogen Äng börjar ofta dagen i skogen.

Foto: Miriam Preis
Räkskalschips med ostron-emulsion, en rätt signerad Filip Gemzell på vingården Ästads restaurang Äng.

Räkskalschips med ostron-emulsion, en rätt signerad Filip Gemzell på vingården Ästads restaurang Äng.

Foto: Miriam Preis
Eva och Nicolai Tram sökte sig bort från stressen i Köpenhamn för att öppna eldrestaurangen Knystaforsen.

Eva och Nicolai Tram sökte sig bort från stressen i Köpenhamn för att öppna eldrestaurangen Knystaforsen.

Foto: Miriam Preis
Knystaforsen ligger i ett gammalt sågverk från 1800-talet, mellan Nissan och en liten sjö.

Knystaforsen ligger i ett gammalt sågverk från 1800-talet, mellan Nissan och en liten sjö.

Foto: Miriam Preis
Annons

För ett decennium sedan var Halland mest en råvarukantad transportsträcka mellan krogarna i Göteborg och Malmö. Men de senaste åren har landskapet blivit en gastronomisk destination i egen rätt. Mycket tack vare Sara Wennerströms stenugnsbageri Solhaga, som fungerat lite som Hallands eget Noma och där tidigare medarbetare startat egna verksamheter.

En av dessa är Johan Blidberg, som driver Lis mejeri tillsammans med sin fru Rina Ratell.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons