Annons
X
Annons
X

Transparency International: ”Etik borde läras ut i skolan”

Tusentals miljarder dollar försvinner spårlöst från världens länder varje år, genom korruption och skatteflykt. Ännu större belopp göms i skatteparadis. Nu måste världens storföretag utnyttja sin makt för att komma tillrätta med problemen – samtidigt som unga bör utbildas bättre inom etik, säger Transparency Internationals ordförande Huguette Labelle i en intervju med SvD Näringsliv.

Hållbar finans
Huguette Labelle är ordförande för världens största antikorruptionsorganisation Transparency International.
Huguette Labelle är ordförande för världens största antikorruptionsorganisation Transparency International. Foto: TOMAS ONEBORG

Beloppen är gastkramande. Skatteflykten i världen kan omfatta så mycket som 3 000 miljarder dollar varje år, enligt Tax Justice Network. Runt 32 000 miljarder dollar – dubbelt så mycket som USA:s BNP – göms uppskattningsvis i olika skatteparadis. En stor del av beloppen har sitt ursprung i korrupta affärer.

I många av världens länder uppfattas korruptionsproblemen också öka, att döma av Transparency Internationals senaste korruptionsbarometer med 114 000 deltagare i 107 länder. Starka krafter drar också åt det hållet: globaliseringen, som gör att allt större summor är i omlopp, och den snabba IT-utvecklingen, som gör det allt lättare att gömma stulna pengar.

Men samtidigt poängterar Huguette Labelle, ordförande för världens största antikorruptionsorganisation Transparency International, att världen också blir allt bättre på att bekämpa korruption.

Annons
X

– Vi har många fler instrument, institutioner och konventioner i världen som slåss mot korruption och skatteflykt, säger hon när SvD Näringsliv träffar henne vid ett sällsynt Sverigebesök.

USA, Storbritannien, Brasilien och Kanada är alla länder som de senaste åren kraftigt har stärkt sina lagar och förstärkt sina resurser i arbetet mot korruption.

I Sverige är dock mutbrottsdomar fortfarande mycket ovanliga. Orsaken är sannolikt framför allt att polis och åklagare har för lite resurser, menar Huguetta Labelle, och jämför med utvecklingen i sitt hemland Kanada där situationen såg likadan ut fram till ett par år sedan.

Då beslutade regeringen att kraftigt öka resurserna och kompetensen inom ekonomisk brottslighet hos både polis och åklagare, samtidigt som korruptionslagstiftningen skärptes.

– I nästan samma minut började vi få fler förundersökningar, åtal och domar. Fler länder borde ta efter den förändringen. Till exempel borde överåklagaren på Riksenheten mot korruption här i Sverige verkligen avlastas, säger hon.

Men tuffare tag från myndigheterna räcker inte. Även de multinationella företagen måste ta ett större ansvar, menar Huguette Labelle. Ett sätt är att de går samman i större utsträckning för att kräva åtgärder i länder med korruptionsproblem. Så gjorde till exempel flera logistikföretag i ett sydostasiatiskt land för några år sedan, efter att de tröttnat på de omfattande korruptionsproblemen hos landets tullmyndighet.

Bolagen hotade att lämna landet om situationen inte förändrades, men erbjöd sig också att betala mer, förutsatt att pengarna gick till löneökningar för tulltjänstemännen. De erbjöd sig också att hjälpa myndigheterna att implementera kontantlösa system inom tullen.

– Det är ett bra exempel på hur företag bör agera. Multinationella företag är mäktiga, ibland mycket mäktigare än de själva förstår.

Men Huguette Labelle pekar också på ytterligare en åtgärd som skulle kunna få stor effekt i kampen mot korruption: att lära dagens unga – framtidens företagsledare – att inte följa de dåliga exempel som sätts av en del multinationella bolag i dag.

– Vi behöver verkligen förbättra oss när det gäller att utbilda våra unga i etik, hela vägen från dagis till doktorsutbildningar. Det skulle ge dem en starkare moralisk kompass, och det är verkligen kraftfullt. Men det bortser vi i stor utsträckning från i dag.

Annons

Huguette Labelle är ordförande för världens största antikorruptionsorganisation Transparency International.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X