Annons

Transfett ersätts med farlig olja

Avvecklingen av transfett kan ge mindre hälsosam mat, varnar tre ledande nordiska kostexperter.
I margarin, kakor och kex ersätts transfettet ofta med mättad palmolja som ökar risken för hjärtsjukdomar och bidrar till skövling av regnskogar.

Publicerad
Importen av palmolja hotar bland andra orungatangernas existens.
Importen av palmolja hotar bland andra orungatangernas existens.

Sedan riskerna med transfett i kakor, frityroljor och snabbmat uppmärksammats har många tillverkare dragit ned på användningen av fleromättade vegetabiliska fetter. Molekylerna i sådan lättflytande olja måste härdas partiellt med tillsatt väte för att fettet ska bli stelare och få längre hållbarhet, men då bildas också hälsofarligt transfett.
– Den huvudsakliga ersättningen till transfett är palmolja. Det är olyckligt eftersom det är den främsta källan till palmitinsyra, den fettsyra som mest bidrar till att höja blodkolesterolet, säger Jan Pedersen, professor vid Oslos universitet.
Även Världshälsoorganisationen, WHO, har uppmanat till minskad konsumtion av både palmolja och transfett.

Importen av palmolja hotar bland andra orungatangernas existens.

Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons