Transfett ersätts med farlig olja

Avvecklingen av transfett kan ge mindre hälsosam mat, varnar tre ledande nordiska kostexperter.
I margarin, kakor och kex ersätts transfettet ofta med mättad palmolja som ökar risken för hjärtsjukdomar och bidrar till skövling av regnskogar.

Under strecket
Publicerad
Importen av palmolja hotar bland andra orungatangernas existens.

Importen av palmolja hotar bland andra orungatangernas existens.

Annons

Sedan riskerna med transfett i kakor, frityroljor och snabbmat uppmärksammats har många tillverkare dragit ned på användningen av fleromättade vegetabiliska fetter. Molekylerna i sådan lättflytande olja måste härdas partiellt med tillsatt väte för att fettet ska bli stelare och få längre hållbarhet, men då bildas också hälsofarligt transfett.
– Den huvudsakliga ersättningen till transfett är palmolja. Det är olyckligt eftersom det är den främsta källan till palmitinsyra, den fettsyra som mest bidrar till att höja blodkolesterolet, säger Jan Pedersen, professor vid Oslos universitet.
Även Världshälsoorganisationen, WHO, har uppmanat till minskad konsumtion av både palmolja och transfett.

Jan Pedersen har kartlagt vad som kommer efter transfettet i maten och lämnade nyligen en preliminär rapport till EU-kommissionen.
Slutsatserna framförs också i en artikel i Scandinavian journal of food and nutrition som Jan Pedersen skrivit tillsammans med Wulf Becker, professor vid Livsmedelsverket, och Antti Aro vid det finländska folkhälsoinstitutet.

Annons
Annons
Annons