Lolas väg mot havetTransdotterns resa till pappans hjärta ger hopp

Titelrollen Lola gestaltas av Mya Bollaers.
Titelrollen Lola gestaltas av Mya Bollaers. Foto: Njutafilms

Lionel har blivit Lola – och utkastad från hemmet. Filmen skildrar hennes väg till pappans hjärta, en process mot insikt som är hoppfull att följa.

Under strecket
Publicerad
Dotter och far,  Mya Bollaers och Benoît Magimel.

Dotter och far, Mya Bollaers och Benoît Magimel.

Foto: Njutafilms
Annons

I romankonsten finns genren utvecklingsroman eller bildningsroman. Utvecklingsfilmen håller också på att bli en egen genre, alltså historien om de goda och dåliga erfarenheter en ung människa gör på vägen mot att hitta sig själv, just nu ofta sin sexuella identitet. Belgiska ”Lolas väg mot havet” är på så sätt typisk. När vi första gången möter Lola på väg att kasta sig ut i slow motion är det lätt att få en klump i magen, men turligt nog är det inte utför ett stup utan ned i en skateboardrink hon kastar sig. 18-åriga Lola hette förut Lionel och spelas av transpersonen Mya Bollaers.

Den späda unga kvinnan med sitt rosa hår och sina långa smala ben i korta shorts borde inte utgöra något hot för någon, tycker man, men den brutalitet hon utsätts för ger henne all anledning att befinna sig på förtvivlans rand. Lola har slängts ut av sina föräldrar och bor numera på ett ungdomshem där hon väntar på en könskorrigeringsoperation. Men innan den utförs vill hon åka till sin hemstad och delta på sin mammas begravning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons