Annons
X
Annons
X

Träningsväska i kirurgi ska rädda liv

Portabel kirurgi Med Adam Hagers mobila träningssystem för kirurgi kan sjukvården och den kirurgiska kompetensen på landsbygden i u-länder förbättras på ett enkelt och billigt sätt.

Väskan som träningsutrustningen förvaras i är okrossbar och väger cirka 30 kg. Adam och Frida Hager visar innehållet i väskan. Det är flexibla moduler som kan kombineras ihop i många kombinationer för att möjliggöra träning av olika kirurgiska ingrepp.

Väskan som träningsutrustningen förvaras i är okrossbar och väger cirka 30 kg. Adam och Frida Hager visar innehållet i väskan. Det är flexibla moduler som kan kombineras ihop i många kombinationer för att möjliggöra träning av olika kirurgiska ingrepp. Foto: YVONNE ÅSELL

INNOVATION | PORTABEL KIRURGI

Adam Hager har drivit eget företag sedan han var 20 år – idag är han 33 – och för lite mer än ett år sedan startade han produktutvecklingsföretaget Seal AB tillsammans med sin fru, Frida Hager. Seal är specialiserat på utbildningshjälpmedel för sjukvård.

Läkare, barnmorskor och blivande kirurger behöver träning men de kan inte träna på människor hursomhelst. De behöver attrapper och övningsmodeller för grundträning av kirurgiska ingrepp innan det blir skarpt läge.

–Ofta får kirurger själva fixa ihop träningsmodeller för undervisning med det som finns till hands, till exempel plast, skumgummi, kartonger, slangar och annat som de kan öva på.

Annons
X

–Men det är slöseri med kompetens och resurser att kirurger ägnar dagar åt att förbereda kurser istället för att operera patienter, säger Adam med eftertryck. Dessutom blir förutsättningarna och kvaliteten på undervisningen väldigt skiftande vilket drabbar de studerande och i slutändan givetvis patienterna.

Adam Hager är produktutvecklare, hans hjärna jobbar i sådana banor mest hela tiden, och han jobbade för några år sedan med försäljning av olika material till företag. Hans kunskap om material började sprida sig, och en dag blev han kontaktad av en läkare som var ute efter ett bra syntetiskt hudmaterial till en kirurgikurs. Snart stod det klart att de behövde en mängd modeller och utvecklingen tog fart, med flera nya produkter.

Adam och Frida visar den mobila kirurgiträningsutrustningen. Det är en stor okrossbar väska, knappt dubbelt så stor som en vanlig resväska, och rymmer material tillräckligt för en tre dagars kirurgikurs för 16 studenter.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –För kirurgi betyder hantverk, säger Adam Hager och demonstrerar några ingrepp.

  Han sätter en bit gummiliknande tyg på en stomme av plast, och några smala slangar under som föreställer blodkärl. På denna modell kan kirurgeleven sedan träna sig på att lägga olika snitt, sy ihop sår, stoppa blödningar med mera. De olika plaststommarna kan böjas och vinklas på många olika sätt för att anpassas för de olika kirurgiska ingreppen.

  Adam konstruerar själv och gör prototypen, som sedan tillverkas hos de olika underleverantörerna, som finns över hela Sverige.

  –Produkterna följer ett internationellt erkänt kurskoncept, säger Adam och visar ett tjockt häfte på engelska som på svenska kallas basal kirurgisk teknik.

  Adam berättar om hur han i somras blev inbjuden av Columbia University i New York att visa upp produkterna för 350 delegater och hälsoministrar från olika afrikanska länder vid en konferens om barn- och mödradödlighet i Addis Abeba, Etiopien. Han fick en enorm respons och många beställningar.

  –Då det råder en akut brist på läkare i Afrika pågår en så kallad ”task-shifting”-process som innebär att man omfördelar uppgifter och vidareutbildar, så att viss hälsovårdspersonal ska få bredare kompetens, säger Frida Hager. Bland annat innebär det att man ska öka den kirurgiska kompetensen hos vårdgivare på landsbygden.

  –Om den kirurgiska kompetensen ökar på den afrikanska landsbygden kan man minska mödra- och barnadödligheten som är enormt hög där, påpekar Adam. Det arbetet pågår och vi är stolta över att kunna vara med och bidra.

  Det driver honom att bygga ett företag som kan göra världen lite bättre och ändå bli framgångsrikt.

  –Jag blir sporrad av den respons från hela världen som jag fått genom Seal, säger han. Man måste kunna se andra belöningar än pengar under uppbyggnadsskedet av ett företag. När jag började såg jag inga hinder, det har nog hjälpt mig.

  Nu har familjeföretaget Seal börjat expandera och man har affärer med Portugal, Frankrike och USA på gång. De flesta stora sjukhus i Sverige är redan kunder.

  –Nu ska vi erövra världen, fastslår Frida, som vanligtvis arbetar på KTH och har ett stort kontaktnät bland både svenska och utländska ingenjörer, vilket kan vara bra i sammanhanget.

  Annons
  Annons
  X

  Väskan som träningsutrustningen förvaras i är okrossbar och väger cirka 30 kg. Adam och Frida Hager visar innehållet i väskan. Det är flexibla moduler som kan kombineras ihop i många kombinationer för att möjliggöra träning av olika kirurgiska ingrepp.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X