Bengt-Göran Kronstam: Trångt i nålsögat när Systemet väljer vin

Bengt-Göran Kronstam

Rhônedalens guldkorn går som tåget just nu. Vinerna från dalens norra del har länge varit i ropet, men nu våras det för châteauneuf-du-pape. Här finns eldiga, komplexa smaksensationer som lär få alla amaroneälskare att tala i tungomål av lycka.

Under strecket
Publicerad
Annons

Lägg därtill vanlig côtes-du-rhône som hör till vinlistans mest smakrika och generöst prissatta viner. Risken är dock att producenterna faller för frestelsen att överdriva det hela, för att vinna över dem som favoriserat italiensk appassimento och ripasso, när Systembolagets inköpare nu sätter klorna i detta vindistrikt. Skräddarsydda viner för sötsugna svenskar har länge varit ett sätt att vinna offertförfrågningarna på budgetsidan, i den mån att basutbudet numera är både likriktat och urvattnat.

Här handlar det om viner lika envisa och kompromisslösa som Donald Trump.

Att det finns plats för det extrema åt andra hållet bevisas inte minst i den upphetsning Piemonte väckt till liv på senare år. Här handlar det om viner lika envisa och kompromisslösa som Donald Trump. Till skillnad från denne håller piemontevinerna lyckligtvis vad de lovar och far sällan med osanning: stilen må vara upprorisk, men knappast populistisk. Tvärtom!

I spåret av dessa munhuggare kan ett ökat intresse skönjas för andra, lika syraspäckade kraftpaket från Italien. Det gäller inte minst brunello di montalcino, men även Campanias och Basilicatas rödtjut börjar göra sig hörda. Sicilien är heller inget vi säger nej till, även i högre prisklass.

Annons
Annons

Men allra mest är det alltså Frankrike som avancerar i finrummet. Från Côtes-du-Rhône sprider sig ringarna söderut och längs Medelhavets kust finns mycket gott att hämta, inte bara dagsländan rosé. Bandol är ett provensalskt vindistrikt som får syrafetischisterna att rysa av välbehag.

Fitou, på andra sidan Montpellier, var en slagdänga åren före millennieskiftet. Numera ligger efterfrågan i träda, helt i onödan. I grannskapet vimlar det av doldisar och den vinintresserade har all anledning att gå på upptäcktsfärd i hela Languedoc-Roussillon. Korsika är heller inte att förglömma.

Längre västerut har vi Cahors och Madiran. I franska Baskien letar nyhetstörstande efter Irouléguy och rojalisterna kan finna sitt lystmäte i bernadotternas Jurançon med Pau som huvudstad. I bergen mot Schweiz suktar allt fler istället efter viner från Jura och Savoi. Alsaces vinproducenter famlar efter nya konsumenter. Det som är gott är underbart, men alla hittar ännu inte i mål.

Bordeaux, det mest exklusiva rödvinets allra främsta förebild under decennier, har på senare år passerats av Bourgogne. Kina dominerar i dag efterfrågan på toppslotten, men detta är världens största källa för kvalitetsvin och utbudet har i grunden förbättrats avsevärt till mer tidsorienterade, generellt mycket välgjorda viner. På detta område står nu Sverige redo för en renässans, ett ämne som jag ska återkomma till efter årets stora primörprovningar som genomförts denna vecka i Bordeaux.

Det handlar om små skvättar som droppas framför landets vinälskare och som i värsta fall tar slut innan du ens hunnit läsa dessa rader.

Annons
Annons

Norr därom har vi Loiredalens rödviner som redan fått förnyat förtroende. För egen del har jag alltid vurmat för Chinon och dess grannkommuner, men numera gör jag gärna en avstickare till Saumur både för det vita och det röda vinet. Även här hittar jag utmaningar som är så seriösa att nybörjarna får gåshud. Men övning ger färdighet, även i vinets värld.

Jag förstår att Systemets inköpare älskar denna del av sitt jobb, men med en dåres envishet ställer jag mig som vanligt frågande till hela idén med monopolets så kallade exklusiva lanseringar. Det handlar om små skvättar som droppas framför landets vinälskare och som i värsta fall tar slut innan du ens hunnit läsa dessa rader.

För att hitta dem arbetar en stor och nitisk inköpsorganisation, trots att det inte krävs någon större insikt för att hitta viner som med all önskvärd tydlighet redan bevisat sin kvalitet vid upprepade tillfällen, i tävlingar och provningar. Därmed inte sagt att det är något fel på dessa viner. Tvärtom! Men det som utmärker en marknadsekonomi är normalt att tillgång och efterfrågan styr. Så inte i Systembolagets monopolspel.

Skäll nu inte på butikspersonalen om du inte hittar de du söker. På golvet kan man inget göra. Detta är ett systemfel, om jag får låna ord från den digitala världen, i den mån att jag vill påstå att hela hårddisken tycks ha kraschat på Systemet.

Men, som sagt, visst finns det smaksensationer att tråna efter. Sex av fredagens nyheter har jag valt ut, alla med högsta attraktionskraft i en jämförelse mellan pris och kvalitet. Tärningen är kastad och en sak är säker: det är ingen slump att det blir full pott.

Smakar det, så kostar det. Tyvärr gäller detta i hög grad de nyheter som presenteras här. Det billigaste vinet i dagens utsläpp (sic!) kostar 119 kronor, det dyraste 695 kr. Håll till godo!

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons