Annons

Trångt i mejerihyllan

Småmejerier slåss med Arla om att hamna i Stockholmarnas kylskåp. Följ med till Kättesta gård och träffa mjölkbönderna Mats och Niklas Jonasson — två bröder som fick nog av mejerijätten.

Publicerad

Kalvarna spelar en minst lika viktig roll på mjölkgården som korna. Utan kalvar ingen mjölk. En ko mjölkas tio av årets tolv månader. Sedan sinar mjölken och hon måste återigen föda en kalv för att kunna leverera mjölk. Den ko som inte blir dräktig går till slakt.

På Kättesta gård, söder om Linköping, finns en sorts BB-avdelning för de kor som just har kalvat eftersom de då är extra känsliga för infektioner. Här får korna gå på mjuk torv, de får lugn och ro och kan hållas under observation. Bröderna Mats och Niklas Jonasson som driver Kättesta har lyckats minska veterinärkostnaden till hälften av vad en genomsnittlig mjölkbonde lägger ut. En orsak är BB-avdelningen.

Arlas testlab.

Foto: SIMON PAULIN Bild 1 av 5

Bakterien F19 som är Arlas patenterade bakteriekultur.

Foto: SIMON PAULIN Bild 2 av 5

En idag inte helt ovanlig syn i matbutiken.

Foto: SIMON PAULIN Bild 3 av 5

Mikael Mansjö är forskare i Arlas testlab.

Foto: SIMON PAULIN Bild 4 av 5

Mejerihyllan växer så det knakar. Handlaren Mats Larsson har i sin butik en nästan 30 meter lång mjölkdisk.

Foto: SIMON PAULIN Bild 5 av 5
Annons
Annons
Annons
Annons