Annons

Trångt för Italiens värphöns

Från den första januari i år tvingades alla EU-länder att ge hönsen mer plats i burarna. Men EU:s ordförandeland går en annan väg. Italiens premiärminister Silvio Berlusconi vill minska utrymmet för hönsen.

Under strecket
Publicerad

Sveriges veterinärförbund upprörs över Italiens sätt att se på djurskyddet. Den 29 juli skickade förbundet ett brev till president Carlo Azeglio Ciampi och bad honom att besinna sig. - Det är en dålig start på EU-ordförandeskapet att bryta mot djurskyddsregler det första man gör, säger Johan Beck-Friis, informationschef på Sveriges veterinärförbund. Enligt EU:s direktiv 1999/74/EC om minimistandard för värphönor ska alla medlemsstater senast den 1 januari i år ha sett till att hönorna i oinredda burar har minst 550 kvadratcentimeters yta att röra sig fritt på, ”utan inskränkning”. Italien tolkar direktivet som att det ändå är tillåtet att även klämma in transportbandet för ägg på den ytan. - Gör man det minskar ytan med en tredjedel. Det innebär en väldigt hög stressfaktor för hönsen, säger Johan Beck-Friis.

EU-parlamentarikern Karl Erik Olsson (c) är upprörd. - Ur djurskyddssynpunkt är det här bedrövligt. Vi har ju nu en debatt om vi ska ha burar över huvud taget. Det minsta man kan kräva är att burarna ska ha de mått som anges. Han är också orolig för att producenter av konkurrensskäl successivt flyttar över produktionen till de länder som är mindre restriktiva med djurskyddet. EU-parlamentarikern Marit Paulsen (fp) bara suckar när hon får höra om framtiden för Italiens värphöns. - Det går knappt att kommentera. Det är så långt bakom vår tid. Men jag vet inte vad Berlusconi skulle behöva hitta på för att förvåna mig, säger hon. Senast den 1 januari 2002 skulle medlemsländerna ha infört de nya direktiven och straffsatserna i sina lagar. Italiens regering röstade om förslaget först den 3 juli i år, sex månader efter att direktivet skulle ha börjat gälla.

Annons
Annons
Annons