Trängselval gynnar centern

Folkomröstningen om trängselskatt kan gynna borgerliga ja-partier i stockholmsvalet, enligt statsvetare. Center-partiets valbudget är störst - men Stockholmspartiet slåss om delvis samma väljare.

Under strecket
Publicerad
Det är åtta år sedan centerpartiet var representerat i Sveriges huvudstad. Partiets förstanamn i Stockholm, Per 
Ankersjö, deltog i går i en räd mot parkerade cyklar vid Centralstationen.

Det är åtta år sedan centerpartiet var representerat i Sveriges huvudstad. Partiets förstanamn i Stockholm, Per Ankersjö, deltog i går i en räd mot parkerade cyklar vid Centralstationen.

Annons

Det ser tufft ut, utan tvekan. Partierna i Stockholms stadshus får redan skrika högt för att
överrösta den politiska riksdebatten. Men två av de borgerliga småpartierna som försöker ta sig in i stockholmspolitiken igen har fått vind i seglen när fler stockholmare är positiva till trängselskatten.
Och Stockholmscentern har osedvanligt gott om pengar till valrörelsen - två miljoner kronor - eftersom partiet sålde centertidningar förra året.

– Vi satsar på extern marknadsföring och vanligt partiarbete för att verkligen trumma in vår profil som ett sansat borgerligt miljöalternativ. Annonser är det som kostar mest pengar, säger Per Ankersjö, förstanamn på stockholmscenterns lista till Stadshuset.
Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet som har specialiserat sig på regional och kommunal demokrati, tror att folkomröstningen om trängselskatt kan få betydelse.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons