Tränarimport udda inslag i allsvenskan

Under strecket
Publicerad
Annons

Fotbollsspelare från snart sagt jordens alla hörn strömmar till vårt land. Agenternas mobiltelefoner gick särskilt varma i slutet av förra veckan då transferfönstret stängdes för den här gången.
Det utländska inflytandet på tränarsidan har de senaste åren inte varit lika stort. Bortsett från britter och norrmän, som guldmakarna Stuart Baxter och Åge Hareide, har få importer fått fotfäste vid en allsvensk sidlinje.
Holländare, tyskar, och som i gamla tider ungrare, gör sig icke besvär. Det är synd och naturligtvis hämmande av utvecklingen.
Därför ska det bli väldigt intressant vad Assyriskas portugis José Morais kan uträtta.
När den allsvenska upptaktsträffen i dag äger rum är han det hetaste namnet. Guttarna Arne Erlandsen (IFK Göteborg) och Jan Halvor Halvorsen (Gif Sundsvall) får, liksom den i Sverige i 18 år boende Zoran Lukic, ursäkta.

Över en tallrik ärtsoppa på 08-lagens upptaktsträff hade jag det stora nöjet att samspråka med den ödmjuke Morais.
Hans inlevelsefulla utläggning om tillslaget på
bollen i passningsspelet fick soppan att kallna. Har man dessutom inhämtat sina insikter i Benficas satellitlag Alverca där en viss Deco tog fart mot stjärnhimlen vet man vad man snackar om.
Men Morais behöver bundsförvanter. Annars är risken att han blir ”uppäten” av för många stridande viljor runt Bårsta IP. Om nu inte den allsvenska kraftfotbollen tar honom.
Ett varnande exempel är Frans Thijssen. Holländaren kom till Malmö FF i början av sin tränargärning efter en strålande spelarkarriär.
Han ställde tuffa krav. Han krävde individuellt ansvar. Det passade inte unga bortskämda spelare som Greger Andrijevski, Daniel Andersson och Yksel Omsanovski. Det finns en scen vid en poolkant i Split i den första filmen ”Blådårar” som beskriver tränarens utanförskap och bristen på respekt från spelarna.
Thijssen ville förändra invanda rutiner, men fick ingen arbetsro. Skitsnackarna segrade. Hemvävde 4-4-2-gurun Roland Andersson kallades in som livräddare, men drog i stället ner MFF i superettan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons