Annons

Tramadolmissbruk ökar kraftigt bland ungdomar

Allt fler unga i Sverige missbrukar det smärtstillande läkemedlet tramadol. Tendenserna började Maria Ungdom i Stockholm se för redan två år sedan – men har i dag blivit en utbredd trend.

– När de kommer till oss är det redan för sent. Det måste upptäckas mycket tidigare, säger läkare Juan Figueroa Sepulveda.

Publicerad

– Vi hade ett begynnande antal ungdomar som kom till oss för två år sedan. Men i dag är det många fler, som är från olika skikt i samhället och kommer från hela Stockholm. De är ofta blandmissbrukare och tar tramadol regelbundet eller tillfälligt, säger Juan Figueroa Sepulveda, läkare på Maria Ungdom i Stockholm, akutmottagning för unga med missbruksproblem.

Missbruket har varit känt i Malmö i över tio år där det fick ett starkt fäste innan det spred sig i resten av landet, något SvD tidigare rapporterat om.

Juan Figueroa Sepulveda, läkare på Maria Ungdom i Stockholm, visar rummet där de undersöker klienter som kommer för sitt missbruk.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 4

Läkare Juan Figueroa Sepulveda på Maria Ungdom i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 4

Här får man sova av sig ruset på Maria Ungdom. Under Valborg får de lägga ut ännu fler madrasser och rummet är ofta fullt.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 4

Tramadol.

Foto: Johan Nilsson/TT Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons