Annons

Österlånggatan 17Tråkigt anonymt på anrik krog i Gamla stan

Sedan topprestaurangen Pontus in the Greenhouse på Österlånggatan 17 la ner 2009 har kroglokalen innehafts av flertalet krögare men det har aldrig blivit riktigt bra. Nu har Bockholmengruppen tagit över och resultatet är tråkigt anonymt.

Uppdaterad
Publicerad
1/2

Läget är bättre än maten på Österlånggatan 17.

Foto: Tomas Oneborg
2/2

Inredningen från när krogen hette Bar Rouge har helt tagits bort

Foto: Tomas Oneborg

Österlånggatan 17

Typ
Mellanklass
Kontakt
Österlånggatan 17

Tel. 08-577 773 00. Öppettider: Sön - tis kl 11-00, ons – lör kl 11-01

Betyg: 3 av 6

Var man än rör sig i Gamla stan stöter man på referenser till stadens historia. På den nya restaurangen Österlånggatan 17 refereras till vindragarlagets ålderman som sägs ha bott i lokalerna på 1700-talet. Men så långt i tiden behöver man inte gå för att få kontakt med Stockholms kroghistoria. Det var här som Jan Hugo Stenbeck i sin egen ägandes fastighet hängav sig åt matorgier. Först hos Eriks, det nyrika 1980-talets lyxkrog belönad med Michelinstjärna. Sedermera blev lokalen Pontus in the Greenhouse.

Det är historien och möjligen platsens ande som gör att man möjligen minns sitt besök. Inte maten.

Husets exteriör är fortfarande milt grönfärgad, men den röda interiör som gjorde att föregångaren på samma adress, Bar Rouge, gjorde skäl för namnet är borta. Ägarna i Bockholmengruppen har döpt flera av sina restauranger – Nybrogatan 38, Nytorget 6 etcetera – efter gatuadressen, så även här. Det är historien och möjligen platsens ande – man befinner sig vid S:t Göran och draken, repliken av medeltidsskulpturen i Storkyrkan på Köpmantorget - som gör att man möjligen minns sitt besök. Inte maten.

Annons
Bockholmengruppen brukar döpa sina restauranger efter adressen.
Bockholmengruppen brukar döpa sina restauranger efter adressen. Foto: Tomas Oneborg

Bilderna på restaurangens hemsida, som ständigt annonserar efter personal, indikerar familjemys och trevligt barhäng. Och så är det ofta - stämningen är tillmötesgående och opretentiöst vänlig, barnfamiljer och par är lika välkomna. Fast inte riktigt alltid, vid ett av våra besök är personalen totalt nollställd.

På menyn finns något för alla, men den saknar särskild profil. Löjromstoast och viltköttbullar är ett par av de helsvenska inslagen. Makaronilåda eller fiskpudding uppgraderade med tryffel och parmesan respektive räkor och sparris och kostar strax under 200 kronor. Resultatet är habilt småstabbigt, vi äter upp. Vid ett annat besök serveras anka med hoisinsås - en rätt platt anrättning med den söta kinesiska såsen penslad ovanpå en torr bit anka.

Tonfiskburgare är barmat till bärs eller ett glas husets vita, inte mer än så.

**Vissa kombinationer **låter ana försök till originalitet. Till exempel bakat ägg med potatis och tryffelskum, tryffelvinägrett, purjolök och brödkrisp, en kompakt, inte alltför estetiskt tilltalande vitdallrande förrätt. Rimmad röding serveras med rökt räk- och potatisbrandade, rädisa och skummig musselsås. Det är simmigt och salt. Tonfiskburgare med skaldjursröra och avokado är barmat till bärs eller ett glas husets vita, inte mer än så. Avslutningsvis är ”Glassfest” är en fullträff för barnen.

Österlånggatan 17 är på sitt sätt gott nog för ett spontant besök undan ett vårregn, men knappast för ett återbesök.

Österlånggatan17 – Österlånggatan 17 Bar & Kvarterskrog | Restaurang i Gamla stan Stockholm http://osterlanggatan17.se/
Annons
Annons

Läget är bättre än maten på Österlånggatan 17.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 3

Inredningen från när krogen hette Bar Rouge har helt tagits bort

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 3

Bockholmengruppen brukar döpa sina restauranger efter adressen.

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons