Annons

Österlånggatan 17Tråkigt anonymt på anrik krog i Gamla stan

Sedan topprestaurangen Pontus in the Greenhouse på Österlånggatan 17 la ner 2009 har kroglokalen innehafts av flertalet krögare men det har aldrig blivit riktigt bra. Nu har Bockholmengruppen tagit över och resultatet är tråkigt anonymt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Läget är bättre än maten på Österlånggatan 17.

Foto: Tomas Oneborg

Inredningen från när krogen hette Bar Rouge har helt tagits bort

Foto: Tomas Oneborg

Bockholmengruppen brukar döpa sina restauranger efter adressen.

Foto: Tomas Oneborg

Var man än rör sig i Gamla stan stöter man på referenser till stadens historia. På den nya restaurangen Österlånggatan 17 refereras till vindragarlagets ålderman som sägs ha bott i lokalerna på 1700-talet. Men så långt i tiden behöver man inte gå för att få kontakt med Stockholms kroghistoria. Det var här som Jan Hugo Stenbeck i sin egen ägandes fastighet hängav sig åt matorgier. Först hos Eriks, det nyrika 1980-talets lyxkrog belönad med Michelinstjärna. Sedermera blev lokalen Pontus in the Greenhouse.

Husets exteriör är fortfarande milt grönfärgad, men den röda interiör som gjorde att föregångaren på samma adress, Bar Rouge, gjorde skäl för namnet är borta. Ägarna i Bockholmengruppen har döpt flera av sina restauranger – Nybrogatan 38, Nytorget 6 etcetera – efter gatuadressen, så även här. Det är historien och möjligen platsens ande – man befinner sig vid S:t Göran och draken, repliken av medeltidsskulpturen i Storkyrkan på Köpmantorget - som gör att man möjligen minns sitt besök. Inte maten.

Annons
Annons
Annons
Annons