”Jag brukar fan luncha med Jack Nicholson”

Kvinnliga skådespelare trakasseras även utanför teatervärlden. Nu berättar kvinnorna bakom #tystnadtagning-uppropet om övergrepp de utsatts för i film- och tv-branschen. Alla vittnesmål är anonyma.

Uppdaterad
Publicerad
Alla citat i texten återges anonymt, bilderna är inte knutna till något specifikt citat och visar bara en bråkdel av alla 584 skådespelare som skrivit under uppropet #tystnadtagning.
Alla citat i texten återges anonymt, bilderna är inte knutna till något specifikt citat och visar bara en bråkdel av alla 584 skådespelare som skrivit under uppropet #tystnadtagning. Foto: SvD och TT

Är det någonstans de ”manliga genierna” föds och göds, så är det på film och tv. Liksom på teatern råder det i film- och tv-branschen en tystnadskultur, djupt rotade maktstrukturer och nedärvda bilder av de manliga ”konstnärsgenierna”– demonregissörerna och de stora manliga stjärnorna.
I generationer har de givits och tagit plats och syre och omvärlden har fortsatt att hylla deras storhet, trots deras omvittnade galenskaper som inte minst riktas mot kvinnliga kollegor.
När det kommer till film och tv handlar det också om pengar i en betydligt större utsträckning än inom teatern. Det handlar om att vara ”bankable”.
Den som lyckats tillskansa sig detta viktiga epitet är ytterst värdefull för en film- eller tv-produktion. Det får Tyskland att öppna plånboken, filmkonsulenter och tv-kanaler att göra detsamma.