”Tragiskt att S gav Centern fritt spelrum”

Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.
Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet. Foto: TT

Misstänkliggörandet och försämringen av Arbetsförmedlingen i Sverige följer ett bekant internationellt mönster. Och i Sverige sitter en S-ledd regering vid makten och tvår sina händer, skriver Ali Esbati (V).

Under strecket
Publicerad
Annons

Att höra Centerpartiet prata om Arbetsförmedlingen är som att se skolans värsta mobbare ge sig på någon längst ner i klätterställningen – någon de kallar värdelös, misslyckad, omodern och hopplös – för att handskas med sina egna osäkerheter och misslyckanden. Vad Centern och övriga högerpartier inte tycks förstå är att deras förakt för de arbetslösa själva skiner igenom i både retoriken och politiken. Det riktigt tragiska är att Socialdemokraterna spelar med.

Arbetsförmedlingen har i omgångar misshandlats till oigenkännlighet i snart femton år. I januariavtalet fick Centern fritt spelrum för sina privatiseringsfantasier – nu skulle i princip all verksamhet läggas ut på entreprenad och myndigheten bli en renodlad organisation för upphandling, kontroll och bestraffning. Så gott som alla med insikt i arbetsmarknadsfrågor – forskare, kommunföreträdare, fackliga organisationer – slog larm, men det var viktigare för regeringen att glädja välfärdsprofitörernas arbetsgivarorganisation Almega och deras politiska gren Centerpartiet. Vänsterpartiet fick med sig resten av oppositionen i riksdagen på att bromsa de mest långtgående delarna av privatiseringen. Men nu under pandemin – just när behovet av en fungerande myndighet är som störst – så är det åter de kommersiella företagens intressen som man slår vakt om med en extra miljard.

Annons
Annons
Annons