Annons

Tragisk mosaik över Rumäniens 1900-talshistoria

”Förlorad morgons” ramberättelse består av en kvinnas vandringar genom Bukarest. På bilden: gatutliv i den rumänska huvudstaden anno 1935.
”Förlorad morgons” ramberättelse består av en kvinnas vandringar genom Bukarest. På bilden: gatutliv i den rumänska huvudstaden anno 1935. Foto: AOP

I sitt oppositionella mästerverk "Förlorad morgon" lånade Gabriela Adameșteanu från modernismens mästare – Joyce, Woolf och Proust – för att skriva om förfallet i kommunismens Rumänien.

Publicerad

För drygt 30 år sedan, 1984, gav Gabriela Adameșteanu ut romanen “Förlorad morgon”. Dess kritiska bild av Rumäniens historia före och under kommunismen bekräftade hennes centrala ställning som oppositionell författare. Hon försvarade principfast litteraturens egenvärde mot regimens repressiva krav, och även i det postkommunistiska Rumänien har hon varit en viktig röst för demokrati och mänskliga rättigheter.

Berättelsens yttre tidsram är begränsad. Den utgörs av en äldre kvinnas vandringar genom Bukarest under en förmiddag. Att en roman utspelas under en dag, eller under en del av en dag, är inte i sig originellt. Diderots dialogroman ”Rameaus brorson” utspelas i realtid, vilket låg i linje med den samtida klassicismens övertagande av de aristoteliska kraven på tidens, rummets och handlingens enhet. Solzjenitsyn beskrev en dag som alla andra i ett sovjetiskt slavläger, och Ian McEwan gav för några år sedan ut fina ”Lördag”.

Gabriela Adameşteanus ”Förlorad morgon” från 1984 kommer nu för första gången i svensk översättning.

Foto: Louis Monier Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons