Tragikomisk tajming att EU får priset i år

Tajmingen för Nobels fredspris kunde knappast vara mer tragikomisk. I början såg det ut som att den största risken med eurokrisen var att vi skulle vara fattiga innan den är över. Nu är den största risken att Europas folk börjar hata varandra, skriver idéhistorikern Johan Norberg.

Under strecket
Publicerad
AP
Foto: AP
Annons

Europatanken förtjänar Nobels fredspris. Att européerna sedan andra världskriget har handlat och förhandlat med varandra i stället för att kriga är en makalös prestation. Men det är en tragikomisk tajming att EU i år får priset. Euroexperimentet och den centralisering som har följt av eurokrisen håller nämligen på att återskapa många av de fientliga stämningar som projektet var till för att sopa bort.

Eurons låga lånekostnader ledde till en låneexplosion och nu måste krisländer som Italien, Spanien och Grekland växa med 3–6 procent varje år bara för att behålla skulderna på dagens höga nivå även om tio år. Det är länder som på grund av skulder, åldrande och internationell konkurrens har svårt att drömma om sådana nivåer ens i goda tider. Om de inte lyckas kommer skulderna fortsätta växa tills de knäcker ekonomierna.

Annons
Annons
Annons