Annons

UnderkastelseTragikomisk dystopi om längtan efter underordning

Gerhard Hoberstorfer i ”Underkastelse”.
Gerhard Hoberstorfer i ”Underkastelse”. Foto: Sören Vilks

Året är 2022. Ett nytt islamistiskt parti vinner franska valen. Sakta men säkert förändras tillvaron – också för litteraturprofessorn François som förut levt ett helt hållningslöst liv. Att byta ett patriarkalt regelverk mot ett islamskt dito visar sig dock vara lätt.

Under strecket
Publicerad

François har valt att bli ett slags eremit. Samtiden intresserar honom inte, kärlek kan han bara uppskatta via ett pornografiskt raster. Han är litteraturprofessor, expert på den udda 1800-talsförfattaren Hyusman. François lever dåtid, tror inte på något. Han är helt sekulariserad. Han ser kvinnor som enbart objekt, och ligger med en student per termin. François är ett slutet patriarkalt system.

Michel Houellebecq är fransk litteraturs gossen Ruda. 2015 skrev han romanen ”Underkastelse” som beskriver ett val 2022 då det nya partiet Muslimska broderskapet lyckas komma till makten med hjälp av socialisterna som gör allt för att mota bort extremhögern. Vilket är ironiskt, ska det visa sig, eftersom det nya alltmer islamistiska partiet har samma grundvärderingar som Nationella fronten: att återskapa familjen som en närmast helig institution. Broderskapet börjar stegvis förändra samhället, man börjar med skolor och universitet. Den som har makten över barnen har också makten över framtiden.

Annons
Annons
Annons