KnutbyTragedin i Knutby blir alltför underhållande

Jonas Bonnier (född 1963) debuterade 1988 med ”Prinsessan och halva kungariket”. Han har givit ut ett flertal romaner och även skrivit film- och tv-manus.
Jonas Bonnier (född 1963) debuterade 1988 med ”Prinsessan och halva kungariket”. Han har givit ut ett flertal romaner och även skrivit film- och tv-manus. Foto: Fredrik Hjerling

Jonas Bonnier skriver medryckande och spännande om ett av Sveriges mest kända mordfall i modern tid. Så lanseras den också som en deckare. Någon djupare psykologisk insikt i fallet ges däremot inte.

Under strecket
Publicerad
Annons

Intet nytt under solen. När hela Knutbydramat 2004 uppdagades inför det förfärade svenska folkets ögon fanns det mycket att häpna över. Hur kunde en sådan sektliknande grupp, byggd på sådana uppenbara och – skulle det visa sig – dödliga villfarelser, uppstå i en till synes vanlig liten pingstförsamling på den uppländska landsbygden? Det var verkligen inte lätt att förstå. Samtidigt, ju mer som kom fram om den teologi som odlades i församlingens exklusiva kärna, desto tydligare blev det att vi här hade att göra med en urgammal heresi som följt kyrkan ända sedan dess tidiga barndom. De grundläggande dragen i galenskapen var gamla som gatan.

Man kan nämligen i de tankefigurer som utvecklades i Knutby se drag av de rörelser inom den tidiga kyrkan som snabbt kom att identifieras som kätterska, och som brukar gå under samlingsnamnet gnostiska. Detta blir väldigt tydligt i Jonas Bonniers roman, som följer några av de centrala gestalterna i dramat från 1997 fram till de tragiska händelserna 2004.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons