Annons
X
Annons
X

”När vi kom fram låg det människor i vattnet överallt”

Hela 26 flyktingar drunknade strax utanför grekiska ön Samos på torsdagen sedan deras båt kantrat. Många var barn och unga. Larmet kom för sent denna gång. Elva av de döda togs om hand av Gula båtarna som var ute på den 12 timmar långa räddningsaktionen.

Gula båtarna
[object Object]
Rufftaket på den sjunkna träbåten. Foto: Dick Schef.

Larmet kom strax för 06.00 på torsdagsmorgonen. Det var mörkt, lugnt och fullmånen lyste när de två 12-meters Gula båtarna från Svenska Sjöräddningssällskapet åkte i högsta fart fyra kilometer ut på Samos nordsida. De visste inte vad som väntade, men insåg snart larmet kommit för sent denna gång.

  • När vi kom fram i mörket låg det människor i vattnet överallt. Många var döda och vi på Gula båtarna bärgade elva av de 26 döda som hittades, de flesta var under 30 år med prydliga och ordentliga kläder, säger Mikael Hinnerson på Sjöräddningssällskapet som var med ute på räddningsaktionen.

Det var enligt Hinnerson av allt att döma en överlastad träbåt med ruff som som kantrat. Men ännu är man osäker exakt vilken båt det var eller om det var två båtar.

Annons
X

Klockan är 23 på torsdagskvällen grekisk tid när han berättar vad som hänt under dagen på telefon. Han är lugn och samlad efter att hela besättningen har debriefat sig efter 12-timmarsinsatsen.

När vi kom fram i mörket låg det människor i vattnet överallt. Många var döda och vi på Gula båtarna bärgade elva av de 26 döda som hittades, de flesta var under 30 år med prydliga och ordentliga kläder

Gula båtarna kom fram i beckmörkret till en stor räddningsinsats som leddes av grekiska kustbevakningen.

  • Det var bland annat en italienskflaggad räddningsbåt från Frontec där, en helikopter från grekiska sjöräddningen smattrade i luften och även ett grekiskt militärt örlogsfartyg, mellan 25 och 30 meter långt, låg utkommenderat.

Mikael Hinnerson blir tyst.

  • Larmet kom för sent denna gång. Det är omöjligt att veta hur många som dog och som vi inte har hittat.

Han börjar berätta - vad som hände på dödens hav medan solen långsamt gick upp över Samos.

  • Den första vi tog ombord var en död kille i 10-årsåldern. Han hade blå jeans, blåvit stickad tröja under flytvästen. Och gulblå alldeles nya gymnastikskor. Sedan hittade vi en död kille till i samma ålder. Det var så eländigt. Att se två döda pojkar i tioårsåldern flyta i vattnet. De skulle inte ha drunknat.

Mikael Hinnerson berättar att flera barn saknade flytväst.

  • Ett dött spädbarn som vi tog hand om hade enbart flera klädlager på sig. En annan död pojke hade en slang från ett traktordäck omkring sin lilla kropp i det kalla vattnet. Men ingen flytväst.

Hur mår ni i besättningen?

  • Vi mår bra i teamet. Vi har just debriefat oss nu på torsdagskvällen - det har vi en fast rutin att göra. Men det är klart att vi hellre hade hjälpt dem några timmar tidigare. Det är frustrerande.

Det skrapar till på telefonlinjen och man hör grekiska i bakgrunden.

  • Hemma i Sverige hade det här varit en mycket stor olycka, här är det en av andra. Vi stod och såg soluppgången och så ligger det drunknade överallt. Det är så hemskt och visar det omänskliga i att flyktingar måste riskera livet på det här sättet.
Annons

Rufftaket på den sjunkna träbåten.

Foto: Dick Schef. Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X