Annons
X
Annons
X

Trafikverket: ”Det börjar bli allvar”

Snöfall och kyla orsakade många avåkningar under natten och morgonen. Bara i Stockholmsområdet hade man 28 trafikolyckor mellan klockan nio i går kväll och 07-tiden i morse.

– Det är nu det börjar bli allvar, det är ju trots allt slutet av oktober, säger Lars Hedström, pressinformatör på Trafikverket, och uppmanar alla som inte bytt till vinterdäck än att göra det nu.

I Norrland har man haft kyla och snö länge - i de allra nordligaste delarna är redan vissa vägar avstängda på grund av väderförhållandena - men i söder har det fram tills nu varit halkfritt på många ställen.

LÄS MER: Bästa tipsen för dig som ska byta vinterdäck

Annons
X

Lars Hedström är inte förvånad över att folk verkar förvånade över att vintern nu inletts, så här är det varje år menar han och konstaterar att det tycks vara djupt mänskligt att vänta in i det längsta med vinterdäcken.

– Det är klart att när det är helt torra vägar ena dagen så tänker man inte på att det plötsligt kan vara svarthalka nästa morgon, säger han.

Förutom Stockholmsområdet var det västkusten och östra Skåne upp emot södra Blekinge som drabbades värst av natten och morgonens halka. En bil ska bland annat ha voltat på riksväg 26 söder om Skövde i morse till följd av halkan men enligt TT ska ingen person ha skadats allvarligt.

LÄS MER: Många olyckor efter snöfallet

LÄS MER: ”Straffa inte förare som kör dubbat”

Inte heller någon av de 28 olyckorna i Stockholmstrakten ska ha inneburit några allvarliga personskador.

– 28 trafikolyckor på en natt, det är mycket naturligtvis, säger Sven-Erik Olsson, polisinspektör vid länskommunikationscentralen.

Med höstlov nästa vecka kan helgtrafiken bli större än normalt men Stockholmspolisen har ingen större mobilisering på gång i trafiken vad Sven-Erik Olsson känner till. Inte heller på Trafikverket har man några planer på att sätta in några stora extraresurser. Entreprenörerna jobbar på som vanligt.

– Det är ingen chock det här. Det är normalt att det börjar bli vinter överallt i landet vid den här tiden på året, säger Lars Hedström.

Populära quizar om väder

Vad kan du om väderprognoser?

quiz.svd.se

Vad kan du om väder och film?

quiz.svd.se

På vilket album kan du höra Sun is shining?

quiz.svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X